Právě čtete

8 kroků, díky kterým budete spát v dokonale načechraných peřinkách

9447  
Sdílet: 

8 kroků, díky kterým budete spát v dokonale načechraných peřinkách

Naplnit buben k prasknutí, nastavit libovolnou teplotu a zmáčknout tlačítko zdaleka nestačí. Abyste si mohli schrupnout v opravdu luxusním ložním prádle, chce to proces praní vychytat do posledního vlákna. Láskyplná péče o textil se navíc vyplatí, povlečení vám může v perfektním stavu vydržet i dekády.

22. 1. 2018 3 min. čtení Zuzka Košutová
8 kroků, díky kterým budete spát v dokonale načechraných peřinkách

Helena Donátová z prádelny v pražském Braníku se profesionálním praním, mandlováním a žehlením prádla zabývá už dvacet let. „Lidé nám do prádelny ještě pořád nosí cíchy, ve kterých spaly jejich babičky a prababičky. A drží dodnes,“ tvrdí zkušená znalkyně textilií. Za ta léta prošel jejíma rukama nespočet ložního prádla z nedalekých hotelů, penzionů i od sousedů.

A s touto odbornicí přes mandl jsme se také zašli poradit, jak si i v domácích podmínkách prát peřiny tak, abyste si mohli ustlat vždy jako králové.

Tip č. 1: Sledujte etikety

Na praní byste měli myslet už ve chvíli, kdy si povlečení pořizujete. „Správné ložní prádlo by se mělo dát vyvařit,“ míní paní Donátová.

Až se tedy příště budete poohlížet po novém přírůstku do ložnice, zkuste kromě barevného odstínu a pěkného zapínání zvážit také materiál. Kde je povoleno prát alespoň na šedesát, tam je to sichr.

Tip č. 2: Perte často, i když nejste špindíry

Převlékáte postel jednou měsíčně? Nebo snad dokonce méně často? To je podle znalkyně správného praní dost málo.

Převlékat postel byste měli nejpozději jednou za 14 dnů, jinak to není hygienické,“ tvrdí paní Donátová. „Zkuste se také řídit pokyny výrobce a vyperte si vždy na co nejvyšší teplotu, která je povolená.“ Jedině tak se zbavíte nepříjemných bakterií a nečistot.

Fotili jsme s ložním prádlem Tchibo.

Tip č. 3: Nezapomeňte na ošetření před praním

Než se za prádlem zavřou dvířka pračky, věnujte mu ještě chvíli pozornosti.

  • Za pomoci vlhkého hadříku a mýdlové vody ho zbavte viditelné špíny,
  • zapněte knoflíky,
  • zavřete zipy.

A hlavně ho v pračce oddělte od případného ostatního oblečení, obzvlášť takového, které má kovové části nebo hrubý povrch – mohlo by vám látku nenávratně poškodit.

Tip č. 4: Hlavně ne naruby

Udržet vzoreček jako nový by chtěl asi každý, převrácením prádla lícem dovnitř ale vyperete spíše to, co prát ani nemusíte. „Když perete prádlo naruby, vznikne vám kapsa, ve které se schová právě to, co potřebujete vyprat,“ varuje paní Donátová. Perte tedy vždy lícem ven.

Podle ní se o vyblednutí barev při praní bát nemusíte. Pokud je povlečení kvalitní, mělo by s barvou vydržet i bez otáčení naruby.

Tohle si zamilujete: složte sadu povlečení tak, aby se vám ve skříni nepomíchala

Když peřinu a případně i ostatní polštáře schováte do polštářového povlaku, už se vám nestane, že při vytahování jedné sady rozbijete komínek s těmi ostatními.

Přehrát znovu

Tip č. 5: Šetřete s aviváží

Příliš mnoho pracího prášku časem látku oslabuje. Stejné je to i s aviváží – ta přirozená vlákna obalí, zatíží a nakonec zjemní až moc. Držte se tedy známé pravdy, že méně je někdy více.

Tip č. 6: Dejte šanci škrobu

Ne každý má z usínání pod naškrobenou peřinou zrovna potěšení, pravda ale je, že s takovou úpravou více vydrží. „Když prádlo naškrobíte, špína se ve škrobu zachytí a o hodně lépe se to znovu pere. A navíc tak šetříte materiál,“ radí paní Donátová.

Fotili jsme s ložním prádlem Tchibo.

Tip č. 7: Sušte, ale nepřesušte

Ideální by samozřejmě bylo pověsit prádlo ven na sluníčko. „To si ale lidé z městských bytů nemohou často dovolit. Skvěle funguje i sušička, pozor ale, abyste v ní prádlo příliš nepřesušili, materiál by se mohl polámat,“ varuje odbornice.

Tip č. 8: Zajděte na mandl

Poslední proces, kterým by prádlo mělo projít, je žehlení. Vysokými teplotami se teprve finálně zbavíte všech skrytých bakteriálních nečistot. „Anebo nám přineste prádlo do mandlu, ve kterém projde 160 °C. Při tom už se spálí úplně všechno,“ uzavírá téma paní Donátová.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články