Polévky miluji. A čerstvý hrášek? To je bez debaty. Je plný živin a vitamínů a chutná báječně. Obsahuje hodně bílkovin, vegetariáni jím mohou aspoň částečně nahradit maso. Je vhodný i v těhotenství, pro děti ve vývinu i sportovce, protože podporuje růst a vývoj kostí, svalů i nervů.
Do „svojí“ hráškovky přidávám i hrst máty, která osvěží sladkou hráškovou chuť. A na ozdobu přidávám jarní mrkvičky – se zelenou barvou polévky hezky kontrastují.
Recept na jarní hráškovou polévku (8 porcí)
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: malá
Na polévku potřebujete:
- 100 g slaniny
- 1 střední cibule
- 1 lžíce másla
- 500 g čerstvého hrášku (může být i mražený, ale není tak dobrý)
- 1 litr zeleninového vývaru
- hrst máty
- 120 g zakysané smetany
- šťáva z půlky citronu
- sůl, pepř
Ještě tu mám pro vás jeden tip. Pokud chcete zachovat krásnou zelenkavou barvu hrášku i po uvaření, tak ho zakápněte citronem. Ten barvu udrží a vy si i druhý den můžete užívat jarně zabarvené polévky.
Na ozdobu:
- mrkvičky
- krutony
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve pokrájíme slaninu na proužky a vypražíme ji do křupava. Až bude hotová, odložíme si ji zatím stranou – a pozor, v pánvičce necháme tuk.
Než se slanina vypraží, nadrobno si pokrájíme cibuli, rozehřejeme v hrnci lžíci másla a cibuli orestujeme do zlatova.
Pak k ní přidáme hrášek a zalijeme vývarem. Polévku osolíme, opepříme a přidáme hrst máty. Trošku máty si necháme stranou na ozdobu.
Polévku vaříme 5 minut, pak ji rozmixujeme do hladkého krému. Přidáme zakysanou smetanu a zakápneme citronem (pro hezkou zelenkavou barvu).
Na ozdobu si připravíme půlky jarních mrkviček, které opečeme na tuku ze slaniny.
Polévku podáváme s pár lístky máty, krutony, vypečenou slaninou a opečenou mrkví.