Ovšem jenom do té doby, než sníte celý obsah skleničky na posezení (nebo spíš na postání u lednice). Ale my budeme rozumní (jako už tolikrát, co se týká jídla, že?) a rozdělíme se s ostatními závislými. Jako třeba s vlastními dětmi, které o tento materiál také jistě zájem projeví. Půjde to těžce, to mi věřte…
S oříšky si dejte záležet. Pečené slupky by mohly být hodně hořké a zkazily by celkovou chuť. Můžete péct i ty už oloupané, to je jasný! A záleží taky na síle mixéru. Pokud vlastníte super výkonný stroj, bude vaše domácí nutella hladší. Ale já prostě nedám dopustit na svůj starý stroj, co mám na statku, který mě nikdy nenechal ve štychu. Takže mi křupou kousky oříšků mezi zuby. A to miluju!
Domácí oříšková pomazánka taky může být super náplň do buchet nebo do jiného sladkého pečiva. V třetím díle Herbáře jsme se podívali na ty tradiční náplně, tak tohle můžete považovat za takový malý upgrade, co si doma můžete sami zkusit. Navíc je teď sezona oříšků, tak kdy jindy byste se do nich měli pustit. :)
Ingredience:
3 hrnky vyloupaných lískových oříšků
125 g rozpuštěného másla
125 ml vody
4 lžičky kakaa
sirup z agáve podle chuti
Postup:
Troubu předehřejeme na 150 stupňů. Oříšky nasypeme na plech a vložíme je do trouby na 30 minut, abychom je pak snáze zbavili slupky. Ještě horké je vsypeme do látkové utěrky nebo ručníku a odrhneme je dohladka. Přesypeme pak do robotu a rozsekáme najemno, až se uvolní tuk a vznikne pasta. Přilijeme máslo, vodu, přidáme kakao a rozmixujeme na hladkou hmotu. Dosladíme pak už jen sirupem z agáve.
PS: Pomazánka vydrží v lednici až měsíc, ale zkuste to vydržet vy. :)