Právě čtete

Domácí olej na opalování

7507  
Sdílet: 

Domácí olej na opalování

Slunění a opalování patří k létu stejně tak jako pestrobarevné šaty, výlety na kolech či celodenní relaxaci na místním koupališti. Jak ale ochránit svojí pokožku před spálením a neblahými vlivy UV záření, aniž bychom se museli spoléhat na často předražené a nevyhovující komerční přípravky s chemickými filtry? Zkuste si vyrobit příjemný a účinný opalovací olej doma za zlomek ceny.

17. 7. 2017 3 min. čtení Redakce
Domácí olej na opalování

Pro výrobu domácího opalovacího krému či oleje je nejpodstatnější otázkou účinný ochranný faktor. Kde jej ale vzít? V současné době často slyšíme o účincích olejů z malinových a mrkvových semínek – tyto oleje jsou ovšem velmi drahé a jejich účinnost není prozatím příliš vědecky podložena. Mnohem prověřenější ochrannou látku představuje oxid zinečnatý, jedinečný zástupce fyzikálních ochranných filtrů odrážejících paprsky UVA i UVB. Účinky tohoto prvku jsou známé a prokazatelně bezpečné a nijak nereagují na kůži ani při vysokých teplotách, což se často nedá říci ani o chemických filtrech v komerčních výrobcích. Mnoho z těchto „opalováků“ je totiž na světle a teple nestabilních a mohou způsobovat fototoxicitu.

Jak zvýšit ochranný faktor

Zvýšení ochranného faktoru záleží pouze na poměru oxidu s ostatními látkami. Obecně by se dalo říci, že, k dosažení kýženého SPF platí následující poměry:

  • SPF 2–5, 5 % oxidu zinečnatého
  • SPF 6–11, 10 % oxidu zinečnatého
  • SPF 12–19, 15 % oxidu zinečnatého
  • SPF >20, min. 20 % oxidu zinečnatého

_MG_9329

Mrkvový olej k ochraně i opálení

Další podstatnou ingrediencí je mrkvový olej čili macerát z mrkve, který nejenže ochraňuje pokožku před negativními vlivy záření, také předchází vráskám a stárnutí pleti a dopomáhá pokožce k dokonalému symetrickému opálení. Olej si můžete buď koupit v obchodech na výrobu domácí kosmetiky (stejně jako další přísady), nebo si jej jednoduše a levně vyrobit doma naložením a louhováním nakrájené mrkve v oleji.

Další přísady blahodárně působí na vaši pokožku a díky jejich čistému přírodnímu původu se nemusíte obávat alergických reakcí. Gel aloe vera krásně chladí a zklidňuje, kokosový olej hydratuje a čistí pokožku a levandulový esenciální olej celý přípravek krásně provoní a vaše smysly připraví na tu pravou nefalšovanou relaxaci.

_MG_9319

Ingredience

1 díl včelího vosku
2 díly kokosového oleje
1 díl bambuckého másla
1 díl mrkvového oleje
1 díl aloe vera gelu
oxid zinečnatý (dle vlastních požadavků na ochranu)
pár kapek levandule

_MG_9336

Postup

Připravíme si vodní lázeň, na které za mírného ohně rozehřejeme včelí vosk, bambucké máslo a kokosový olej. Směs odstavíme z plamenu a postupně přimícháváme zbylé přísady. Vše dobře promícháme a nakonec přidáme pár kapek levandule. Pamatujte, že oxid zinečnatý se sice s oleji dobře promísí, ovšem nikdy se v něm nerozpustí. Proto je potřeba směs poctivě míchat do finálního ztuhnutí tak, aby se oxid do přípravku rozložil stejnoměrně. Pokud vám olej zůstane spíše v tekutější fázi, nezapomeňte jej před každým použitím protřepat.

Před každým použitím je potřeba obsah protřepat, jinak se totiž oxid od oleje oddělí a chrání tak nerovnoměrně.

_MG_9658

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články