Snad každý má rád čokoládu, navíc jeho sametová struktura okouzlí i ty, kteří ji zrovna nevyhledávají. Koláč se hodí doplnit kyselejším ovocem, a pokud máte možnost, tak i květy. Bude pak vypadat neodolatelně a vás to bude stát minimum práce. Zjemnit plnou chuť čokolády můžete vyšlehanou smetanou a ke každé porci přidat malý kopeček. Úspěch bude zaručen!
Suroviny
Na koláč
200 g 70% hořké čokolády
200 g másla
1 lžíce brandy
4 vejce pokojové teploty
150 g krystalového cukru
3 lžíce mletých mandlí
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 kypřící prášek (bez lepku a fosfátů)
špetka soli
K dozdobení
borůvky
ostružiny
maliny
jedlé květy
Postup
Do hrnce dejte vodu a na něj položte žáruvzdornou mísu tak, aby se nedotýkala vodní hladiny. Na středním plamenu vodu zahřívejte. Do mísy přidejte na kousky nalámanou čokoládu a na kostky nakrájené máslo a nechte rozpustit. Nakonec přidejte brandy a promíchejte.
Vejce prošlehejte, přidejte cukr, mandle, kukuřičný škrob, kypřící prášek a sůl. Vše důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience propojily. Směs postupně vlijte do rozpuštěné čokolády a pomocí metličky míchejte, dokud se vše nespojí v hladké těsto.
Formu vyložte pečicím papírem, okraje vymažte máslem a dejte na plech. Vlijte těsto a vložte do předem vyhřáté trouby na 170 °C. Pečte 35 minut. Poté dort nechte vychladnout a na závěr ozdobte ovocem a květy.