Právě čtete

Čokoládový koláč

5688  
Sdílet: 

Čokoládový koláč

Tento koláč se stal po prvním upečení v naší kuchyni velmi oblíbený, a to nejen kvůli tomu, že je přirozeně bezlepkový. Připravujeme ho hlavně, když čekáme nějakou návštěvu, protože vím, že je to sázka na jistotu.

22. 9. 2017 2 min. čtení Kitchen Story
Čokoládový koláč

Snad každý má rád čokoládu, navíc jeho sametová struktura okouzlí i ty, kteří ji zrovna nevyhledávají. Koláč se hodí doplnit kyselejším ovocem, a pokud máte možnost, tak i květy. Bude pak vypadat neodolatelně a vás to bude stát minimum práce. Zjemnit plnou chuť čokolády můžete vyšlehanou smetanou a ke každé porci přidat malý kopeček. Úspěch bude zaručen!

Suroviny

Na koláč
200 g 70% hořké čokolády
200 g másla
1 lžíce brandy
4 vejce pokojové teploty
150 g krystalového cukru
3 lžíce mletých mandlí
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 kypřící prášek (bez lepku a fosfátů)
špetka soli

K dozdobení

borůvky
ostružiny
maliny
jedlé květy

Postup

Do hrnce dejte vodu a na něj položte žáruvzdornou mísu tak, aby se nedotýkala vodní hladiny. Na středním plamenu vodu zahřívejte. Do mísy přidejte na kousky nalámanou čokoládu a na kostky nakrájené máslo a nechte rozpustit. Nakonec přidejte brandy a promíchejte.

Vejce prošlehejte, přidejte cukr, mandle, kukuřičný škrob, kypřící prášek a sůl. Vše důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience propojily. Směs postupně vlijte do rozpuštěné čokolády a pomocí metličky míchejte, dokud se vše nespojí v hladké těsto.

Formu vyložte pečicím papírem, okraje vymažte máslem a dejte na plech. Vlijte těsto a vložte do předem vyhřáté trouby na 170 °C. Pečte 35 minut. Poté dort nechte vychladnout a na závěr ozdobte ovocem a květy.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články