Právě čtete

Čím potěšit děti nejen na dětský den

4117  
Sdílet: 

Čím potěšit děti nejen na dětský den

Zeptali jsme se autorů dvou velmi úspěšných kuchařek pro rodiče a jejich děti, čím potěšit děti na den dětí. Prozradili nám i své oblíbené recepty, které jejich ratolesti a kamarádi milují nejvíc. A oslovili jsme i autorky kuchařek pro děti, podle kterých zvládnou vařit samy.

30. 5. 2016 8 min. čtení Kristina Zábrodská
Čím potěšit děti nejen na dětský den

Děti milují oslavy a dětský den je perfektní příležitostí jednu takovou uspořádat. Neobávejte se složitých příprav a děti jednoduše zapojte. V kuchyni si užijí spoustu zábavy! A že se vám nechce uklízet tu spoušť? Podívejte se na ni dětskýma očima, pravděpodobně nic hrozného neuvidíte, a tak ji můžete vrátit do původního stavu společně. A pokud raději uklízíte sami, berte to jako terapii, při které vyleštíte nejen kuchyň, ale i si srovnáte myšlenky.

Ondřej Holinka, autor Kuchařky pro supertátu

„Všichni mi záviděli, že moji kluci snědí všechno, a viděli, že to chutná i jejich dětem,“ popisuje Ondřej Holinka prvotní impuls k napsání Kuchařky pro supertátu. Sám by se tak mohl klidně označit, s třemi syny zůstal na rodičovské dovolené.

IMG_9367

Jeho typický humor vás odzbrojí už při pročítání obsahu – Ranní let nad kukaččím hnízdem, Z bláta rovnou do polívky či Srážka s troubou je jen pár kapitol z kuchařky s nápaditými, relativně zdravými, ale rozhodně vyváženými pokrmy pro mlsné dětské jazýčky. Doplňují je zápisky z Ondrova deníku, v nichž se dozvíte, jak na rodičovské nepropadnout alkoholismu, nevyžírat ledničku a denní radosti i strasti s prcky si užít a spousta vtipných detailů a poznámek. Kuchařku pro supertátu vydal sám, stojí 269 Kč.

Čím překvapit děti na den dětí?

Nabízí se tolik možností! Záleží na vašich časových možnostech. V tom lepším případě můžete společně s dětmi vytvořit dort z oreo sušenek nebo brambůrky vykrájené do tvaru zvířátek. Pokud nemáte času nazbyt, ideální jsou nejrůznější pomazánky a tyčinky z listového těsta, které si děti v pomazánkách namáčí. Moje děti si rády namáčí nakrájenou zeleninu v lučinové nebo tvarohové pomazánce. Největší parádu však udělá domácí zmrzlina nebo nanuky, které si děti den dopředu připraví ze svých neoblíbenějších surovin (mačkané jahody, meruňky nebo smetana s čokoládou). Hlavně je pusťte do kuchyně!

lilková

Lilková na tyčince

Tyčinky jsou bez debat, rovnou je udělej ze dvou várek! A protože ti nechci mazat lilkovou pomazánku kolem huby, řeknu předem, že moji kluci ji mají fakt rádi, ale cizí děti zůstávají před miskou stát ostýchavě. Pokud se bojíš, že lilek zůstane na tebe, přidej k tuňákovi jen docela maličko pečeného lilku. Anebo ho vynech úplně a přestaň pomazánce říkat lilková. Pořád z toho vyjde zajímavá rybičková.

Na 2 plechy, až pro 6 osob. Doba přípravy 25 minut, pečení 1 hodina, odležení 1 hodina a ideálně 1 den.

Tyčinky
400 g listového těsta
1 vejce
100 g výrazného sýra (niva, čedar, parmazán)
polohrubá mouka na posypání

Pomazánka
2 lilky
300 g tuňáka ve vlastní šťávě
1 menší cibule
3 stroužky česneku
1 balení sýra typu žervé
olivový olej
2 lžíce bílého balzamikového krému
150 g piniových oříšků
sůl a pepř

Postup:
Začni předehřívat troubu na 160 stupňů. Pracovní plochu si posyp polohrubou moukou a vyválej na ní listové těsto na placku vysokou asi 1,5 cm. Nakrájej těsto na pásky dlouhé asi 10 cm, bezvadně ti to půjde kolečkem na pizzu. Nastrouhej sýr na tak jemném struhadle, jak to půjde. Než oddělíš tyčinky od sebe, pomaž je vajíčkem a posyp strouhaným sýrem.

Vymaž plech slunečnicovým olejem nebo ho vylož pečicím papírem a tyčinky na něj naskládej. Nechávej mezi nimi trochu rozestupy, stačí jen asi 0,5 cm. Peč je při teplotě 160 stupňů asi 10 až 15 minut a vytáhni je, až budou pěkně zlaté. Raději je nech vychladnout na klidném místě bez dětí, mohly by se ztratit ještě horké (bohužel tyčinky, ne děcka).

Teplotu trouby zvyš na 200 stupňů. Lilky propíchej vidličkou, dej do pekáče a peč je asi 1 hodinu. Když trochu zchladnou, rozpul je a dužinu vydlabej lžící. Vydlabanou dužinu odkládej do cedníku, ten polož na přiměřeně velkou mísu a další hodinu čekej. Když necháš lilek odkapat, zbavíš se přebytečné šťávy a pomazánka ti nebude téci.

Upečený a okapaný lilek najemno nasekej, oloupej a nakrájej nadrobno i cibuli. Obojí vlož do misky a prolisuj k tomu česnek. Tuňáka ve vlastní šťávě vyklop do cedníku, ten se přebytečné tekutiny zbaví rychle. Do misky k zelenině přimíchej okapaného tuňáka a žervé. Dochuť balzamikovým krémem, solí a pepřem a posyp piniovými oříšky. Pomazánku se vyplatí udělat den předem, pěkně se odleží a chutě se krásně prolnou.

Petra Novotná, autorka kuchařky Vaříme s dětmi pro děti

Vystudovaná počítačová grafička začala pořádně vařit až na mateřské a zjistila, jak ji to náramně baví. Jídla fotila na svůj blog Kuchařinka.cz a Natalířek.cz a když děti trochu povyrostly, zapojila je do příprav a společnou zábavu shrnula v kuchařce pro děti a jejich rodiče. Jídla totiž zvládnete připravit společně, jak o tom svědčí fotky Lindy a Vojty.

-8_Q_=C4=8Dov=C3=A1

Recepty jsou napsané pro dospělé i děti, tučně jsou vyznačeny postupy pro malé kuchaře. „Naučte své děti při vaření rozpoznávat nejrůznější suroviny i jejich vlastnosti, naučte je zapínat i vypínat troubu, opatrně krájet ovoce i zeleninu do salátu, míchat, válet a hlavně se z dobrého jídla těšit,” říká Petra Novotná. Kuchařku Vaříme s dětmi pro děti vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz, 424 Kč.

Čím dětem uděláte největší radost na den dětí?

Myslím, že všechny děti milují trávit s rodiči společně čas a den dětí přímo k nějaké zábavné aktivitě vybízí. A odpoledne si můžete společně vyrobit třeba domácí ovocnou zmrzlinu!

Melounova zmrzlina

Melounová zmrzlina

Porce pro 4 osoby
Doba přípravy 1 hodina + mražení 3–5 hodin

1 meloun (zhruba 2 kg)
250 g moučkového cukru
250 ml vody
1 limeta

Postup:
Tvůj úkol bude jasný, lžící musíš vydlabat meloun a zbavit ho pecek. A buď pečlivý, čím menší množství pecek, tím líp pro zmrzlinu. Kdyby ti nějaká pecička proklouzla mezi prstíky, nevadí, rozmixovaný meloun potom pro jistotu ještě přecedíš.

Zatímco ty budeš připravovat meloun, maminka svaří moučkový cukr s vodou, dokud z něj nebude hustší sirup. Zhruba na polovinu. Odpeckovaný meloun maminka jen tak ze zvědavosti zváží – mělo by ho být půl kila až kilo. Cukrový sirup a šťáva z limetky vystačí právě tak na kilo melounové dužiny. Kdyby ho bylo o moc víc, buď přidejte víc cukrového sirupu, nebo zbytek prostě snězte.

Pak maminka meloun rozmixuje úplně dohladka. Je lepší, když ho ještě přecedíte přes sítko, ale není to nutné. Rozmixovaný meloun nalij do kovové misky (ale pokud máte zmrzlinovač, vezmi takovou misku, jakou najdeš).

Teď je načase přimíchat cukrový sirup. Ten raději přilije maminka. Ty zatím směs míchej. Ještě nezapomeňte společnými silami vymačkat limetku. Promíchej a dejte rovnou do mrazáku nebo zmrzlinovače. Pokud nemáš zmrzlinovač, hlídej hodiny, každou půl hodinu vytáhni z lednice a trochu zamíchej. Když se o ni takhle hezky postaráš, bude zmrzka mnohem nadýchanější.

Bára Veselá a Gabriela Martišová Baková, Michaela Levíčková Vlková, autorky kuchařky Dobrodružství v kuchyni / Děti vaří samy

Mámy, které se rozhodly vytvořit kuchařku pro děti tak, aby podle ní mohly vařit a skutečně připravit jídlo jako na obrázku.

tým 6 čtverec (1)

Počítají s tím, že svět gastronomie objevují i děti zatím školou nepovinné, a tak má kniha zčásti komiksový formát. Obsahuje základní postupy a pokrmy, postupové obrázky na celé jídlo i textové recepty. Knihu si vydaly samy ve vlastním nakladatelství Ambika, stojí 380 Kč, více na www.detivarisamy.cz.

Čím potěšit děti na den dětí?

V mnoha rodinách by bylo nejkrásnějším překvapením pro děti, kdyby je rodiče pustili do kuchyně a nechali je připravit třeba večeři v jejich režii. Skvělou volbou pro společné vaření s dětmi jsou třeba naše tortilly codůmdaly, kde se mohou zapojit při krájení a přípravě všichni doma a společně tak připravit příjemnou večeři. Zábavná je taky příprava kefírového koláče. Děti ho dokáží upéct úplně samy a to je pořádně potěší!

kefírovka

Kefírovka

Na 1 plech. Doba přípravy 20 minut, pečení 35–40 minut.

2 hrnky polohrubé nebo hladké mouky
2 hrnky kefíru či podmáslí
2 vejce
2/3 hrnku krupicového cukru
2/3 hrnku oleje
½ lžičky sody

Postup:
Všechny suroviny nalij a nasyp do misky. Troubu zapni na 160 °C. Těsto pořádně promíchej. Pekáč vylož pečicím papírem a těsto do něj nalij. Peč v předehřáté troubě 35–40 minut.

Píchni do těsta špejlí a vytáhni ji. Pokud je suchá nebo jen s pár drobky, koláč vyndej. Jinak ho nech dopéct. Koláč vyndej, nech zchladnout a můžeš ho podávat.

Eva Chupíková, autorka kuchařky Čáry máry v kuchyni

Obrázková kniha plná jednoduchých receptů, které chutnají každému dítěti.

cary_mary_v_kuchyni_blok.indd

Zvlášť, když si je uvaří či upeče samo. Podrobný návod zvládnou pochopit i menší děti, ale pro jistotu jim v kuchyni asistujte. Knihu vydala Mladá fronta, stojí 200 Kč.

Čím potěšit děti na den dětí?

Novou knihou a společným čtením nebo výletem. A pokud by šlo o jídlo, volila bych vůni moře a vychytaný recept na dobrou rybu.

Třešňový závin

Suroviny i postup na obrázku, pro rodiče je i přepíšeme

Suroviny:
1/2 kg třešní
40 g másla
5 polévkových lžic strouhanky
3 polévkové lžíce nasekaných ořechů
šťáva z 1/2 citronu
5 polévkových lžic cukru
citronová kůra z půlky citronu
listové těsto
cukr moučka na posypání

Postup:
Třešně omyjte a vypeckujte. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhanku a krátce osmažte. Pánev odstavte, přidejte třešně, cukr, ořechy, šťávu z citronu a citronovou kůru. Vše promíchejte a nechte zchladnout.

Vyválejte listové těsto a naplňte ho třešňovou směsí. Závin zabalte, dejte ho na plech na papír na pečení a potřete ho rozpuštěným máslem. Pečte v troubě na 200 °C. Nakonec ozdobte moučkovým cukrem.

třešňový závin

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články