Právě čtete

Vyrábím si vlastní bylinný ocet, který dělá zázraky nejen v kuchyni

3470  
Sdílet: 

Vyrábím si vlastní bylinný ocet, který dělá zázraky nejen v kuchyni

Nové vůně, chutě a jedinečný způsob, jak udržet své tělo zdravé a domácnost čistou... Všechny tyhle schopnosti zvládne jeden malý pomocník, který si připravuji doma opravdu od píky, tedy od bobulí, hroznů či jablek. Představuji vám mou oblíbenou přísadu – bylinkový ocet.

6. 8. 2024 4 min. čtení Romana Böhmová
Vyrábím si vlastní bylinný ocet, který dělá zázraky nejen v kuchyni

Na co je bylinkový ocet dobrý?

Ptáte se, do čeho bylinný ocet použít? Téměř denně ho využívám ve studené kuchyni k dochucení čerstvých salátů nebo do zálivek, marinád, dipů či majonéz. Také s nimi dokyseluji omáčky a polévky. Kromě toho bylinný ocet využívám jako pomocníka v celé domácnosti, i na zdravotní neduhy.

Jak se vyrábí ocet samotný

Na přípravu bylinného octa se nejlépe hodí vinný nebo jablečný ocet. Pokud máte doma pouze obyčejný kvasný ocet, i ten můžete případně použít. Teď vám ale poradím, jak si je vyrobit z vína a jablek doma.

Domácí vinný ocet

Vinný ocet je oproti kvasnému octu jemnější, sladší a má příjemnější aroma, dá se připravit z bílého, ale i červeného nebo růžového vína. Stačí vám k tomu láhev oblíbeného vína, nádoba (nejlépe se širokým hrdlem, např. zavařovačka), vzduch a teplota nad 24 °C.

Postup: Do nádoby nalijeme víno a hrdlo překryjeme plátnem nebo bavlněnou látkou, kterou upevníme gumičkou – je to prevence proti octomilkám. Po 1–2 týdnech se začne na hladině usazovat bílý povlak, který je žádoucí, proto ho z nádoby neodstraňujeme. Občas obsah sklenice promícháme a přibližně po 6–8 týdnech ho můžeme scedit, nejlépe přes plátno. Povlak navrchu můžeme použít do další dávky vína, pomůže to urychlit celý proces kvašení až o 4 týdny.

TIP: Pokud vám doma zbyla zapomenutá otevřená láhev vína nebo jste zjistili, že láhev je špatně zavakuovaná a víno v ní začalo „octovatět“, máte pro něj praktické využití.

Domácí jablečný ocet

Za pár korun se dá taky velmi snadno připravit jablečný ocet, který má opravdu nespočet přínosů pro tělo. Urychluje metabolismus, snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá s hubnutím a má mnoho dalších pozitiv.

Postup: Jablka omyjeme, stopky a bubáky vyhodíme a celá je i se slupkou a jádřinci nastrouháme do velké nádoby (nejlépe do 4litrové zavařovačky). Převaříme 2 l vody a po vychladnutí vodou jablka zalijeme. Hrdlo sklenice opět zakryjeme plátnem a připevníme gumičkou. Láhev necháme stát na tmavém místě 10 dní a jednou denně její obsah promícháme. Po 10 dnech vzniklou tekutinu přefiltrujeme přes plátno a nalijeme zpět do nádoby, kterou však před tím vymyjeme. Takhle necháme opět na tmavém místě zhruba 3 týdny kvasit (dokud se tvoří bublinky, ocet stále pracuje a není hotový).

TIP: Nezbavujte se „odpadu“ při přípravě štrúdlu nebo při výrobě jablečné šťávy v odšťavňovači. Je to ideální základ pro výrobu octa.

Bylinky plné vůně a zdraví

Už naši předkové využívali blahodárných účinků bylinek. Ty mají někdy až neskutečné schopnosti, podporují trávení, dokážou zklidnit mysl, ale naopak i povzbudit. Umí čistit tělo, podporovat imunitu a obsahují velké množství vitamínů, éterických olejů, minerálů a dalších účinných látek. A když je zkombinujete s prospěšnými účinky jablečného nebo vinného octa, získáte produkt, který ani v lékárně nenajdete.

Jaké bylinky jsou vhodné pro maceraci?

  • bazalka
  • tymián
  • rozmarýn
  • oregano
  • meduňka
  • estragon
  • kopr
  • pažitka
  • celerová či petrželová nať
  • libeček
  • majoránka
  • hřebíček
  • šalvěj

A jak si bylinkový ocet připravit?

  1. Vybrané bylinky, co nám zahrádka či trh dají, omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky – pokud nemáte čerstvé, klidně použijte sušené.
  2. Do uzavíratelné, perfektně vymyté lahve vložíme bylinky, zhruba do výšky ⅓ lahve.
  3. Poté zalijeme teplým octem a necháme luhovat přibližně 2–3 týdny. Sklenici necháme stát na místě mimo přímé slunce.
  4. Po vyluhování ocet scedíme přes plátno a nalijeme do čistých sklenic, které skladujeme v chladu a temnu.

TIP: Do sklenice nakonec vložte snítku bylinky, která dotvoří výsledný efekt. Bylinný ocet se skvěle hodí jako „jedlý“ dárek.

[tch-product-picture orientation="landscape" products="" picture="85975"]

Bylinkové octy můžeme ještě podle svých preferencí dochutit, např. kuličkami pepře, pokrájeným česnekem, křenem, cibulí nebo feferonkami. Skvělý je i několikadruhový bylinkový ocet, kdy v poměru 1 : 1 : 1 nakombinujeme oblíbené bylinky.

TIP: Pokud vám přijde výsledná chuť příliš silná, nařeďte bylinkový ocet ještě kvasným octem nebo vodou.

Užitečný pomocník nejen v kuchyni

Bylinný ocet je skvělý nejen v kuchyni při přípravě jídla, ale také při úklidu celého bytu. Skvěle odmastí, odstraní špínu a vodní kámen, pomůže vyčistit sporák, lednici, troubu nebo mikrovlnku. Přidávám ho i do vody na stírání podlahy nebo prachu.

Při nachlazení lze bylinkový ocet použít jako kloktadlo, ale také je skvělý na modřiny nebo štípance. 

TIP: Ocet s bylinkami vlijte do rozprašovače a máte pomocníka během chvíle při ruce.

Léto nekončí

Léto nekončí

Doplňte svůj šatník i drahé polovičky o ležérní outfity v khaki, bílé a růžové.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články