Právě čtete

Boření mýtů o zabezpečení domácnosti během dovolené

5002  
Sdílet: 

Boření mýtů o zabezpečení domácnosti během dovolené

Čísla mluví jasně. Podle pojišťoven je až jedna třetina českých domácností nezabezpečená, a to jak proti nehodám, tak proti případnému vykradení zloději. Tento problém se teď, na začátku léta a v sezóně vytoužených a zasloužených dovolených, stává znovu aktuálním.

19. 6. 2015 3 min. čtení Redakce
Boření mýtů o zabezpečení domácnosti během dovolené

Všichni víme, že samotný odjezd na dovolenou je stresová záležitost, kdy na některé věci často zapomínáme.

Jednou z těchto věcí, jejichž opomenutí se ale může stát osudným, je právě zabezpečení domu a domácnosti. Stačí jediná zpráva, jediný telefonát a sebelepší dovolená může být rázem zkažená. Nám ovšem záleží, abyste prožili ničím nerušenou dovolenou, a tak jsme pro vás sestavili za pomoci pana Petra Semeráda ze společnosti Domácí Alarm CZ vyvrácení několika mýtů a polopravd, které kolem zabezpečení domácnosti panují.

„Já to nepotřebuji, mně se to nestane.“

Tento argument je podle Petra Semráda velmi častý. „Denně se setkáváme s tvrzením, že rodina elektronický zabezpečovací systém nepotřebuje, protože nemají nic cenného. Opak je pravdou. Každému z nás záleží na bezpečí blízkých osob. Moderní alarm varuje při požáru, zaplavení vodou, úniku plynu a samozřejmě při nechtěné návštěvě zloděje.“

Možná si také myslíte, že zloděj nemá důvod chodit zrovna k vám do bytu, ale opak je pravdou: „Je také mylné si myslet, že věci a majetek ‚malé‘ hodnoty nemají pro pachatele žádnou cenu. Chyba. Nemalou část vloupání mají na svědomí pachatelé, kterým stačí vrtačka, prodlužovací kabel nebo náhradní pneumatiky, které okamžitě za rohem v zastavárně zpeněží. Spoluúčast na pojistném plnění tak často ani není překročena a škodu si hradí pouze pojistník,“ vysvětluje Petr.

_DSC5361

„Jsem dostatečně zabezpečen.“

Pohlídání sousedem či základní zabezpečení nás může přesvědčit, že jsme udělali dost. Znovu si ale poslechněme odborníka. „Další chybou je spoléhání se pouze na bezpečnostní dveře, kamery, fólie na sklech, mříže apod. To všechno jsou prvky zabezpečení, které pachatele pouze zdrží nebo zaznamenají. S ohledem na zdraví a bezpečnost je potřeba být o vloupání v daném okamžiku informován a to spolehlivě plní pouze elektronický alarm.“ 

„Je to moc drahé.“

S tímto argumentem se v českých podmínkách setkáváme často. Nicméně faktem je, že zabezpečení je stále více a více přístupné širší veřejnosti, ačkoliv rozhodně není zadarmo. V tomto případě však platí, že finance, které vložíme do zabezpečení, se nám rozhodně vyplatí, jak ostatně potvrzuje odborník. „Doby, kdy kvalitní alarm představoval investici podobnou nákupu ojetého vozu, jsou nenávratně pryč. Třeba špičkový bezdrátový zabezpečovací systém Jablotron JA-100 se cenově pohybuje v rozmezí dvaceti až čtyřiceti tisíc korun v závislosti na požadovaných funkcích.“

„Je to jenom majetek.“

Na toto bychom měli rozhodně myslet, pokud se nám takováto situace stane. V horším případě, a to obzvlášť při nehodách, se nejedná pouze o nás, ale také o lidi v blízkém okolí a jejich zdraví. „Doporučujeme nemyslet pouze na možné škody na majetku, ale také na zdraví. Požární detektory, které jsou součástí alarmu (ne však těch z marketu) spolehlivě detekují vysokou teplotu a hlavně zadýmení prostoru. V době všudypřítomných elektronických zařízení je ochrana proti přiotrávení nebo udušení při jejich zahoření již nutností,“ vysvětluje Petr.

Situace se lepší

Nehodláme vás strašit, z průzkumů naopak vyplývá, že řešení zamknutím branky, zajištěním oken nebo vypuštěním psa na zahradu se krádeže naštěstí pomalu vytrácí, avšak i tak máme do evropského průměru stále daleko.

_DSC5348ret

PS: Doufáme, že jsme vám našimi tipy pomohli a že si díky nim užijete příjemnou dovolenou bez krádeží a jakýchkoliv nemilých zpráv. :)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články