Na recept budete potřebovat tyto ingredience:
- středně velká kachna, vykuchaná a dobře očištěná
- 5 lžic másla
- 4 cibule (1 nahrubo nasekaná a 3 nakrájené na měsíčky)
- 5 jalovčinek (kuliček jalovce)
- 4 hřebíčky
- 1 lžička majoránky
- 1 lžíce kukuřičné mouky
- zhruba 100 ml vody
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 100 g sušených švestek, vypeckovaných a nakrájených na kostičky
- 2 kyselá jablka, zbavená jádřince a nakrájená na kostičky
- 1 snítka tymiánu
Krok 1:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Kachnu naporcujeme, osolíme a opepříme a osmažíme na polovině másla dozlatova. Přeložíme ji do pekáče, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, jalovčinky, hřebíčky a majoránku a podlijeme vodou. Pečeme doměkka ve vyhřáté troubě zhruba 2 hodiny, záleží na velikosti kachny.
Krok 2:
Upečené porce kachny vyjmeme a udržujeme v teple. Výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a krátce osmahneme. Vzniklou jíšku zalijeme trochou vody, promícháme a povaříme.
Krok 3:
Rozehřejeme zbylé máslo, přidáme cibule nakrájené na měsíčky, ovoce a snítku tymiánu. Opečeme, zalijeme šťávou a ještě chvíli povaříme. Porce kachny dáme na talíře a podlijeme omáčkou.
Můžeme podávat s malými bramborovými knedlíčky a kedlubnovým zelím.