Právě čtete

Mocha Coffee Fondue: Horká kávová čokoláda k máchání sušenek, jahod, prstů, čehokoli, co máte rádi

670  
Sdílet: 

Mocha Coffee Fondue: Horká kávová čokoláda k máchání sušenek, jahod, prstů, čehokoli, co máte rádi

Čokoládovým fondue nepohrdnou děti ani dospělí. A co teprve když do něj přidáte kávu (samozřejmě ne pro děti:))? To je ještě další level. Ukážu vám, jak si doma připravit hustou kávovou mochu a s čím vším si ji můžete vychutnat.

27. 9. 2024 4 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Mocha Coffee Fondue: Horká kávová čokoláda k máchání sušenek, jahod, prstů, čehokoli, co máte rádi

Základem ale určitě je použít velmi kvalitní a výraznou kávu, na nějakou instantní ideálně zapomeňte. Jistě oceníte velmi snadnou přípravu. Vložte čokoládové pecičky do mísy a zalijte je vřelou kávou. Míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Případně můžete proces rozpouštění urychlit ve vodní lázni. Pokud si chcete tohle Mocha Coffee Fondue vylepšit, přimíchejte mletou vanilku/vanilkový extrakt.

Odkud pochází fondue?

Fondue, původem z francouzské části Švýcarska, je roztavený sýrový pokrm s historií sahající do 18. století. Původní recept obsahoval dva druhy sýra, bílé víno a mouku. Zajímavostí je, že fondue dříve nebylo gurmánskou specialitou – pomáhalo zjemnit ztvrdlý chléb. Podle jedné legendy fondue vynalezli mniši, kteří během půstu nesměli jíst pevná jídla, a roztavený sýr jim umožnil pravidla obejít. Dnes je fondue labužnickou a společenskou událostí, existují i různé verze, například čokoládová.

Tradiční čokoládové fondue pochází ze Severní Ameriky z 60. let. Tenkrát se začínaly více a více konzumovat exotické pokrmy a fondue se velmi rychle stalo symbolem moderního stolování a zábavy.

Recept na moje oblíbené Mocha Coffee Fondue

Ingredience:

  • 200 g čokoládových peciček (já jsem použila s obsahem 70 % kakaa)
  • 120 ml kávy (doporučujeme zrnkovou kávu Tchibo Barista)
  • 3/4 lžičky mleté vanilky
  • Ovoce, sušenky či pečivo na servírování

Postup:

  1. Čokoládové pecičky vložíme do misky, smícháme s mletou vanilkou a zalijeme teplou kávou. 
  2. Směs mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Případně si můžete pomoci vodní lázní.
  3. Dobře promíchanou směs servírujte s ovocem či sušenkami.

Tak dobrou chuť!

Co můžete namáčet do Coffee Mocha Fondue?

Možností je skutečně mnoho – co by totiž nechutnalo dobře s čokoládou.

  1. Čerstvé ovoce. U nás doma jsou nejoblíbenější jahody, ale k intenzivní chuti čokolády a kávy se skvěle hodí i maliny, banán (náš druhý favorit!) nebo třeba plátky jablka.
  2. Pečivo a sušenky. O tom, že dobře chutná pečivo nasáklé čokoládou, vás asi nemusím dlouze přesvědčovat. Za sebe mohu doporučit použít loupák nebo croissant. Co se týče sušenek, myslím si, že asi žádnými nic nezkazíte.
  3. Marshmallows. V Čechách asi trochu neobvyklé, ale přesto známé. Vyzkoušejte také tuhle americkou pochoutku, kterou seženete i u nás, v kombinaci s čokoládou. Věřte, že tahle chuťová kombinace za to doopravdy stojí.
  4. Ořechy a sušené ovoce. Z ořechů mám ve spojení s čokoládou nejraději arašídy (ano, vím, že je to luštěnina, přesto je pro přehlednost zmiňuji v této kategorii) a mandle. Ze sušeného ovoce pak datle a mrazem sušené jahody.

Moje tipy, aby byla mocha dokonale hustá a jemná

Pořiďte kvalitní čokoládu, čím vyšší obsah kakaa, tím lépe. Sáhněte po minimálně 60% – použila jsem čokoládu obsahující 70 % kakaa a spokojená jsem byla já i můj tříletý syn se svou bezkofeinovou verzí. Z kvality neslevujte ani při výběru kávy. Využijte opravdovou kávu – ideálně zrnkovou, nikoli esenci. Pokud preferujete jemnejší chuť s tóny hořké čokolády, sáhněte po Tchibo Barista Espresso, jestli máte rádi intenzivnější chuť s tóny pražených oříšků, doporučujeme Barista Espresso Dark.

Káva Tchibo Barista – to je espresso profesionální kvality


Při její výrobě si připomínáme tradiční řemeslné umění a kávová zrna zušlechťujeme pomalým pražením v bubnové pražičce – stejně jako před sto lety.

Obzvlášť dlouhá doba pražení poskytuje vybraným kávovým zrnům více času na rozvinutí jejich jedinečného charakteru. Tak vzniká kávová specialita mimořádné kvality.

Při přípravě je zase důležité kontrolovat teplotu čokolády. Udržujte ji na mírném ohni – přehřátá čokoláda totiž může zhrudkovatět. Případně se můžou oddělit tuky, což taky není žádoucí. 

No a jak dosáhnout správné konzistence? Asi záleží hlavně na vašich preferencí, tedy vystačíte si s jednoduchým tipem – když je fondue příliš husté, přidejte více kávy nebo malý kousek másla. Pokud je směs naopak tekutá, přidejte více čokolády.

Nemáte-li v plánu fondue konzumovat ihned, doporučuji pořídit si speciální nádobu na fondue s ohřívačem pod nádobou. Jenom tak zůstane směs stále tekutá. 

Co když vám čokoládová směs zbyde?

Musím se přiznat, že se mi to nikdy nestalo. Ale pro vás jsem zjistila pár vychytávek a stačí směs nechat zchladnout, přemístit do vzduchotěsné nádoby a vložit do lednice. Takto vám vydrží přibližně týden. Až ji budete chtít znovu podávat, ohřejte čokoládu opět ve vodní lázni nebo v mikrovlnce.

Podzim v kuchyni

Podzim v kuchyni

Udělejte si radost kuchyňským vybavením a nádobím v hřejivých barvách.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články