Právě čtete

Perfektní do koktejlů, do omáček i jen tak na ledu! Udělejte si doma fermentované zázvorové pivo

2602  
Sdílet: 

Perfektní do koktejlů, do omáček i jen tak na ledu! Udělejte si doma fermentované zázvorové pivo

I když je v názvu „pivo“, jedná se o nealkoholický nápoj, který bych já osobně nazvala spíše limonádou. Zázvorové pivo je příjemně osvěžující letní pití, které můžete buď pít samotné, nebo třeba přimíchat jako základ do alkoholického drinku. 

27. 8. 2024 4 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Perfektní do koktejlů, do omáček i jen tak na ledu! Udělejte si doma fermentované zázvorové pivo

Fantazii se meze nekladou – zázvorové pivo lze dokonce využít na marinování masa, jako doplněk k dezertům nebo do omáček. Jisté je, že tímto originálním drinkem potěšíte jak ostatní členy domácnosti, tak návštěvu. Zázvorové pivo však kvůli fermentaci není vhodné pro malé děti. Jo a pokud vás zarazilo slovo „fermentace“, tak nebojte, jedná se o obyčejné kvašení.

Pár rad k fermentování

Aby vám nápoj fermentoval neboli zkvasil, je velmi důležité zázvor neloupat. Jeho kůra totiž obsahuje prospěšné bakterie a díky ní má fermentovací schopnost. Určitě vás potěší, že v létě je proces fermentace rychlejší než v zimě. Je ale důležité vzít na vědomí také to, že proces kvašení pokračuje po uložení nápoje v lednici, i když značně pomaleji.

Zázvorové fermentované pivo se skládá ze tří částí: ginger bug neboli startér, ginger bug feeding neboli krmení pro startér a zázvorové pivo.

  1. Startér trvá vytvořit zhruba 5–7 dní. Ale nebojte, není to nic náročného – stačí každý den dokrmovat startér nastrouhaným zázvorem a cukrem a následně promíchat. Hotový startér vám v lednici vydrží asi tak 3 týdny.
  2. No a zázvorové pivo je asi nejsnadnější část – to stačí jenom povařit a je vhodné i pro menší děti, pokud jim nevadí intenzivní chuť zázvoru. Pokud by jim vadila, stačí zázvoru ubrat a jistě si pochutnají také.

Tip: Do zázvorového piva můžete vyvařit i různé koření, například skořici, hřebíček, muškátový oříšek a další. Fermentované zázvorové pivo vám v lednici vydrží zhruba 2 týdny a raději znovu zopakuji, že proces fermentace pokračuje i v chladu.

Pokud by se vám nechtělo strouhat každý den zázvor (mě třeba nebaví pokaždé umývat nádobí), můžete si ho nastrouhat do zásoby do uzavíratelné skleničky a vložit do lednice. Připravený zázvor tak budete mít vždy po ruce.

Nemáte-li čas fermentovat, existuje i nekvašená verze zázvorového piva. Stačí rozmixovat zázvor, cukr, citronovou šťávu a trochu vody. Tuhle směs zalijte sodou a servírujte s kostkami ledu. Tahle verze je samozřejmě mnohem rychlejší…

Asi netřeba dodávat, že zázvor má mnoho zdravotních benefitů. Je již po staletí využíván jako prostředek pro zmírnění nevolnosti, nadýmání a celkově trávicích potíží. Zázvor zároveň dokáže zmírňovat záněty a bolesti a je známý svými antioxidačními vlastnostmi.

O kapku víc zajímavostí o zázvorovém pivu

Historie zázvorového piva sahá až do cca 18. století, kdy se začalo poprvé vyrábět ve Velké Británii. Zázvor byl tehdy exotické koření oblíbené pro své léčebné účinky a specifickou chuť. Původně bylo zázvorové pivo kvašeno přirozenými kvasinkami, což mu dodávalo jemný obsah alkoholu.

Recept na fermentované zázvorové pivo

Co potřebujeme na „ginger bug“ (startér pro výrobu zázvorového piva):

  • 500 ml vody
  • 25 g nastrouhaného zázvoru
  • 25 g cukru
  • ginger bug feeding („krmení“ startéru)

Jak krmíme startér (ginger bug feeding):

  • Každých 24 hodin přidáme 20 g nastrouhaného zázvoru
  • Každých 24 hodin přidáme 25 g cukru

Na zázvorové pivo pak potřebujeme:

  • 160 g cukru
  • 1,5 l vody
  • šťáva z 1 citronu
  • 60 g nastrouhaného zázvoru

Jak postupujeme dál:

  1. Založíme si startér. Omyjeme zázvor a najemno ho nastrouháme (včetně kůry, ta je díky svým bakteriím pro fermentaci velmi důležitá).
  2. Nastrouhaný zázvor vložíme do čisté sklenice, přidáme cukr a zalijeme vodou. Promícháme, přikryjeme ubrouskem a necháme fermentovat.
  3. Každých 24 hodin dokrmíme startér, tedy každý den vmícháme 20 g nastrouhaného zázvoru a 25 g cukru. Takto postupujeme 5–7 dní, dokud neuvidíme malé bublinky.
  4. Uvaříme zázvorové pivo. Do hrnce vlijeme vodu, cukr a zázvor. Vaříme 10–15 minut, poté plotýnku vypneme a vlijeme šťávu z citronu.
  5. Pivo necháme zcela vychladnout, poté scedíme.
  6. Do vychladlého piva vlijeme cca 250 ml startéru pro výrobu záz vorového piva (scezeného).
  7. Nápoj pokojové teploty vlijeme do uzavíratelné sklenice, doporučuju neplnit zcela po okraj, ale nechat 1–2 cm prázdno.
  8. Necháme fermentovat v pokojové teplotě cca 7 dní.
  9. Fermentovaný nápoj můžeme vložit do lednice a po vychlazení servírovat.

Tak dobrou chuť a taky na zdraví!

Ušetřete 20 % s přeplatným kávy Tchibo

Ušetřete 20 % s přeplatným kávy Tchibo

Získat předplatné
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články