Právě čtete

Kečup? Jedině domácí. Udělejte si taky zásobu na zimu

5223  
Sdílet: 

Kečup? Jedině domácí. Udělejte si taky zásobu na zimu

Jste zaplaveni vlnou rajčat a už je nestíháte jíst čerstvé? Není nic lepšího, než si jejich chuť uchovat v podobě domácího kečupu a ten si dopřát kdykoliv v průběhu roku. Kečup totiž miluje úplně každý, dokonce i ten nejvybíravější strávník, a navíc se dá v kuchyni využít na tisíc způsobů.

18. 8. 2024 4 min. čtení Helena Suchá
Kečup? Jedině domácí. Udělejte si taky zásobu na zimu

Pečlivě vybraná rajčata jsou základ

Nejlepší kečup je samozřejmě ten, který si připravím z rajčat vypěstovaných na moji zahrádce, případně z rajčat, u kterých mám jistotu, že nebyly nějak chemicky ošetřeny. Vhodné jsou rajčata hezky měkká, sladká, klidně i trochu přezrálá. Vždy pečlivě zkontroluju, jestli není některé z rajčat nahnilé nebo plesnivé.

Jaký si ho udělám, takový ho mám

Základ rajčatové omáčky jde připravit pouze z rajčat a cibule, většinou se ale přidávají jablka pro zahuštění a sladší chuť, případně také mrkev. Já si s výslednou chutí kečupu ráda hraju, a to nejen přidáním nejrůznějšího koření. Skvěle v něm chutnají hrušky, švestky nebo třeba dýně hokkaido.

Z koření používám kromě pepře bobkový list, nové koření, mletou papriku, bazalku, tymián, skořici, muškátový oříšek, badyán, hřebíček a jiné. Skvělá je i výraznější chuť, kterou zajistí např. česnek, chilli papričky, hořčičná semínka nebo třeba kmín.

A protože kečup musí mít sladkokyselou chuť, nikdy by v něm neměl chybět ocet, a to buď běžný kvasný ocet, nebo za mě lepší varianta jablečný ocet. Ten dodá kečupu super šmrnc a navíc je velmi zdravý.

Domácí kečup se dá dosladit klasicky krupicovým cukrem nebo třtinovým cukrem, ale zkusit můžete i med nebo stévii.

Kečupové šílenství

Rajčatovou pochoutku můžete použít klasicky k masu, k párkům, k hranolkám nebo třeba na langoše. Já kečup používám často do tortill, omáček, dipů, na domácí pizzu (kterou někdy připravuji i z tortill), do oblíbených sýrových šneků nebo do těstovin na italský způsob.

Tip: Domácí kečup dejte do hezkých sklenic, klidně i zdobených, a máte originální jedlý dárek.

Recept na domácí kečup

Co potřebujeme:

  • 1 kg zralých rajčat
  • 2 sladká jablka
  • 2 větší cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 a 1⁄2 lžičky soli (nejlépe růžová himalájská)
  • 1⁄2 lžičky sladké papriky
  • 2 lžíce vinného octa
  • pepř (případně kajenský pepř)

Postup:

Rozbalit

Sbalit

  1. Rajčata nakrojíme do kříže, spaříme a oloupeme. Vykrojíme z nich tvrdší středy, zbavíme je semínek a nakrájíme na malé kousky.
  2. Stejně tak vykrájíme jablka, oloupeme a pokrájíme.
  3. V kastrolu si rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm drobně nakrájenou cibuli do sklovata. Přidáme jablka, sladkou papriku a orestujeme. Poté zasypeme třtinovým cukrem a necháme zkaramelizovat. Nakonec přidáme pokrájená rajčata, sůl, pepř a ocet. Vše necháme cca 1 hodinu probublávat, dokud směs nezhoustne.
  4. Odstavíme z plotny, rozmixujeme a plníme do vymytých sklenic.

Rozbalit

Sbalit

Tip č. 1: Do kečupu se v průběhu přípravy nebojte přidat i snítku bylinek pro lepší vůni a chuť.

Tip č. 2: Takto připravený kečup můžete ještě přepasírovat přes síto, aby byl krásně hladký.

Máte rádi vůni orientu? Udělejte si curry kečup!

Stejně tak jednoduše můžete připravit curry kečup, stačí do hotového domácího kečupu přidat 3 lžičky kari koření, 1 lžičku mleté sladké papriky a 1 lžičku chilli, pokud chcete, aby měl kečup pořádný “říz”. Chuť můžete doladit lžičkou worcesterské omáčky nebo zázvoru. 

Pochoutka na celý rok

Hotový kečup stačí dát do lednice a doufat, že se hned všechen nesní. Pokud si ale chcete jeho dokonalou chuť uchovat i na zimu, doporučuji si kečup zavařit. V suchu a chladu vám pak vydrží klidně rok.

Léto nekončí

Léto nekončí

Doplňte svůj šatník i drahé polovičky o ležérní outfity v khaki, bílé a růžové.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články