Právě čtete

Jak využít zbytky od stolu? Udělejte z nich nové suroviny a přestaňte plýtvat jídlem

2942  
Sdílet: 

Jak využít zbytky od stolu? Udělejte z nich nové suroviny a přestaňte plýtvat jídlem

Moje babička byla zero waste, a ani o tom nevěděla. Nikdy nevyhazovala jídlo, každý zbytek proměnila v novou ingredienci, ze které vykouzlila fantastickou večeři nebo nějaký jiný poklad. Asi jsem po ní leccos podědila, protože u mě v kuchyni nepřijde ani třešňová pecka nazmar. 

16. 6. 2024 4 min. čtení Helena Suchá
Jak využít zbytky od stolu? Udělejte z nich nové suroviny a přestaňte plýtvat jídlem

Nelekejte se, nejsem žádný ekofanatik ani držgrešle. Jen si vážím jídla a nerada plýtvám. Když se mi povede zpracovat něco, co bych dřív vyhodila, dostaví se příjemný pocit zadostiučinění. Že to kuře nežilo zbytečně nebo že ten banán necestoval přes půlku planety, aby nakonec skončil v koši. Jestli máte chuť vyzkoušet něco nového, nabízím své postřehy a vychytávky.

Mrazák je jistota

  1. Pytlík šereda – nejšikovnější vynález na uchování zbytků. Je sice nevzhledný, ale naprosto nepostradatelný, pokud doma alespoň občas vaříte. Jde o větší zipový sáček, do kterého postupně střádám zbytky a odkrojky syrové zeleniny, cibulové slupky, stonky a košťály, nožičky žampionů, ale i ztvrdlé konce sýra, odřezky masa nebo slaniny a také obrané pečené kosti. Jednou za čas z toho všeho uvařím silný vývar.

TIP: Jestli jste extra precizní nebo vaříte zvlášť pro vegetariány, můžete mít v mrazáku pytlíky dva, jeden na zeleninu a druhý na maso.

  1. Silný základ – na polévku, omáčku… Vývar, který jsem uvařila ze zbytků, nechám dobře vychladnout, přeliji do sáčků nebo tvořítek na led a šoupnu do mrazáku. Při vaření si pak pokaždé můžu vytáhnout přesně tolik kousků vývaru, kolik právě potřebuji.
  2. Sezonní přebytky – když je všeho moc. Jahody, třešně, houby a další dobroty se urodí vždycky najednou a je jich v danou chvíli tolik, že je nestíháte sníst. Nejsou to sice tak úplně zbytky, ale brzy by mohly být. Mrazák jim zachrání život. Stačí je pečlivě zabalit po jednotlivých porcích a dobře popsat, protože pět let staré hříbky by mohly být nebezpečné.

TIP: Salátové okurky ke zmražení nastrouhejte nahrubo, přidejte kapku citronové šťávy, přendejte do mikrotenového sáčku a dobře zavažte. Okurkový salát na zimu je hotový raz dva.

Sušička je královna

  1. Vegeta – zadarmo. Slupky a odkrojky kořenové zeleniny (když tam bude i jiná zelenina nebo kousek jablka, nic se neděje) poskládejte do sušičky a sušte, dokud nebudou chrastit. Zeleninu můžete sušit i v troubě, jen pozor na teplotu, abyste ji neupekli. Po vychladnutí vše hoďte do mixéru a rozsekejte na hrubost, která vyhovuje vašemu způsobu vaření.
  2. Křížaly – z jablek i hrušek. Sušička je dokonalé řešení pokaždé, když vám mamka nebo sousedka přinese košík ovoce ze zahrádky, sušit se dají prakticky všechny druhy. Důležité je krájet správně silné plátky a nastavit teplotu sušení přesně podle návodu, aby se ovoce nespálilo.

TIP: Nejvhodnější jsou pozdnější odrůdy jablek, protože ty letní mají moc vody, špatně schnou a rychle se kazí.

  1. Sušená rajčata – jako ze slunné Itálie. Česká rajčata bohužel nejsou tak sladká jako ta italská, ale já vám prozradím jeden trik. Plátky rajčat na sušicích platech lehce posolte a pocukrujte. Když jsou usušená tak akorát, můžete je naložit do olivového oleje s kořením nebo skladovat suchá v dobře uzavřené sklenici.

TIP: Co zbylo, to naložte. Fermentování je hit. Z jakékoli pevnější zeleniny můžete připravit rychlé a křupavé pickles do lednice. Jednoduše zeleninu nakrájejte na kousky, nacpěte do zavařovačky a přelijte vlažným lákem z octa, vody a koření. Vždy dávejte dohromady podobně tvrdou zeleninu, případně regulujte tloušťku plátků, např. velké kusy ředkviček s tenoučkými kolečky mrkve. Nechte pár dní uležet, mňam.

Mixér je king

  1. Prach – značka vysoké gastronomie. Určitě už jste slyšeli o špičkových moderních bistrech a restauracích, kde jídla a dezerty zdobí a dochucují luxusním prachem. Ve skutečnosti jde o sušenou a velmi jemně rozmixovanou zeleninu, bylinky nebo ovoce. Takový prach si klidně můžete vyrobit i doma ze zbytků, třeba ze slupek červené řepy nebo mrkve.

TIP: Skvělá je i cuketová mouka. Zbaví vás záplavy gigantických cuket, které se už na nic jiného nehodí. Oloupejte je, usušte v sušičce, rozmixujte najemno, prosejte a uzavřete do sklenice, aby mouka nezvlhla. Je bez lepku a hodí se na zahušťování polévek a omáček.

  1. Ovocná kůže – chuť na sladké zmůže. A děti ji milují. Na kůži zpracujete jakékoli přezrálé ovoce, skvělá je z broskví nebo meruněk, banánů, ale i ze směsi všeho, co zrovna máte doma. Očištěné ovoce rozmixujte, rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem ve vrstvě asi 4 mm a sušte v troubě na 30–40 °C, dokud nepřestane lepit. Chladnoucí kůže nakrájejte na pruhy a srolujte do ruliček. Dobrota.
  2. Pesto – z natě. I bez bazalky a drahých piniových oříšků se dá vyrobit parádní pesto. Nejvýraznější chuť má pesto z mrkvové natě a z medvědího česneku, do mixéru ale můžete hodit v podstatě jakoukoli nať a bylinky. Místo pinií použijte dostupnější vlašáky nebo slunečnicová semínka, olej a sýr si vyberte podle své chuti.

Trouba je hrdina

  1. Chipsy – pro zdravé křupání. Zeleninové chipsy vás okouzlí rozmanitostí chutí, samozřejmě se dají připravit i z omytých slupek. Nejlepší jsou z řepy, batátů, mrkve, celeru, petržele i pastináku, cukety, brambor. Slupky a plátky promíchejte v marinádě z kvalitního oleje, soli a koření, zvolna pečte v troubě a podávejte ještě horké.

TIP: Semínka, která zbydou po vydlabání dýně, opláchněte, namočte přes noc do slané vody, poté osušte a upražte v troubě nebo na pánvi. Překvapí vás křehkostí a výbornou chutí. 

  1. Krutony – ze starého chleba. Strouhanka je nuda. Zbylé pečivo nakrájejte na velké kostky, promíchejte s trochou oleje a s bylinkami. Upečte dozlatova a používejte do salátů a krémových polévek nebo jen tak k vínu.
  2. Sušenky – dužinky. Když dětem odšťavňujete mrkev nebo jablka, zůstane vám hromada dužiny, která je super na pečení. Vyzkoušejte vláčnou buchtu, sušenky nebo placičky, pomazánky, karbanátky a další vegetariánské recepty.

A co ty pecky?

Není nutné všechny kuchyňské zbytky vždycky sníst. Stačí zapojit fantazii a to „nejedlé“ využít k tvoření s dětmi. Kulaté třešňové pecičky jsou naprosto perfektní surovina na výrobu nahřívacího polštářku nebo plyšáka, který uleví od bolesti, stačí ho jednoduše nahřát v mikrovlnce. Nebo naopak strčit do mrazáku a získat chladivý obklad. Pecky dobře absorbují a dlouho drží okolní teplotu. Hodí se i pro masáže. A jestli jich máte opravdu hodně, můžete si ušít sedací vak! Další skvělé zbytky už ponechám vaší kreativitě. Co třeba slupky z pistáciových a vlašských ořechů? Celé koření, které časem poněkud vyčpělo? Nebo skořápky od vajíček, citrusové kůry, avokádové a mangové pecky, ulity z mušlí, lógr, dřívka od nanuků…

Barevný, svěží a čistý domov

Barevný, svěží a čistý domov

Vše pro letní úklid

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články