Pak choi obsahuje řadu výživných látek, včetně vitamínů A, C a K nebo třeba vápníku. Dokáže tedy díky vitamínům podpořit imunitní systém a zdraví kůže.
Já sama jsem tuto zeleninu poprvé ochutnala asi před pěti lety v japonské polévce ramen, která je tvořena převážně vývarem, nudlemi a různými přísadami. Těmi může být například vajíčko, bambusové výhonky, kousky masa, houby nebo zelenina – často právě pak choi.
Pak choi pochází z východní Asie, především Číny, kde se pěstuje více než tisíc let. Dříve byla tato zelenina považována za léčivou a používala se v tradiční čínské medicíně.
No a jaké má pak choi využití kromě ramenu? V asijských zemích se dává zejména do polévek – například zeleninových či kuřecích, kde přispívá nejen chutí, ale také přidává nutriční hodnotu. Dále do salátů – pak choi lze konzumovat nejen vařené, ale i syrové, dá se kombinovat do zeleninových směsí. Čínské zelí občas ráda přidávám i do sushi – když ho nakrájíte a lehce osmažíte, je skvělým doplňkem k rybě nebo mořským plodům.
Pak choi salát
Ingredience:
- 1 pak choi
- 2 lžíce sójové omáčky
- Sezamový olej
- 2 stroužky česneku
- Sezamová semínka
Postup:
- Pak choi očistěte a rozeberte na listy. Ty překrojte zhruba na čtyři díly.
- Na sezamovém oleji krátce orestujte nakrájené stroužky česneku.
- Přidejte sójovou omáčku a pak choi. Restujte, dokud pak choi nezměkne.
- Servírujte posypané sezamovými semínky.
Nejjednodušší příprava
Čínské zelí lze dusit – díky této metodě přípravy si zachová jemnou chuť. Já zeleninu ráda dusím s česnekem, zázvorem a sezamovým olejem. Takhle můžete pak choi přidat do jídel nebo servírovat samostatně. Velmi chutným způsobem přípravy je i grilování. Stonky potřete olejem a grilujete pár minut z každé strany.
Stir-fry s pak choi
Asi nejběžněji se pak choi v asijské kuchyni přidává do stir-fry, na které pro vás mám recept. Stir-fry lze volně přeložit jako „rychlá smaženice“.
Základní princip tohoto pokrmu spočívá v rychlém smažení malých kousků jídla, často masa a zeleniny, na vysokou teplotu v pánvi nebo woku s trochou oleje. Toto rychlé smažení zachovává chuť a texturu ingrediencí, což vede k lahodným a křupavým pokrmům.
Asi nejrychlejší verze tohoto pokrmu je jen z rýže, vajíček, cibule a pak choi. Já jsem pro vás vytvořila propracovanější zeleninovou verzi, ale určitě se nebojte přidat i maso – já miluji stir-fry s krevetami, kuřecím, hovězím i vepřovým, skvělé je i s rostlinnými alternativami (např. tofu). Ze zeleniny lze do tohoto pokrmu přidat brokolici, papriku, mrkev, pak choi a další. Jako ochucovadlo se do stir-fry používá sezamový olej, česnek a sójová omáčka. Můžete ale použít i zázvor. Skvělé na stir-fry mimo jiné je, že ho existuje téměř nekonečno možných variací. Servírujte se sezamovými semínky nebo lístky koriandru.
Rozbalit
Sbalit
Ingredience:
- 200 g jasmínové rýže
- 150 g hrášku
- 1 velká mrkev, nastrouhaná
- 1 velká červená cibule, nakrájená na kostičky
- 2 pak choi, nakrájené na menší kousky
- 3 stroužky česneku
- 5 vajec
- 5 lžic sójové omáčky
- Zelené části jarní cibulky a sezamová semínka na posypání
- Sezamový olej
Rozbalit
Sbalit
Postup:
- Uvařte rýži dle návodu na obalu.
- Na sezamovém oleji opečte do sklovata cibuli.
- Přidejte k ní nastrouhanou mrkev a pak choi.
- Až zelenina změkne, vmíchejte hrášek, prolisované stroužky česneku a tři lžíce sójové omáčky.
- Restujte další tři minuty.
- Zeleninu dejte bokem. Pánev opět zakápněte sezamovým olejem a vložte do ní vejce. Udělejte míchaná vejce tak, jak jste zvyklí. Poté vmíchejte rýži a zbylé dvě lžíce sójové omáčky.
- K rýži přidejte zeleninu a máte hotovo.
- Servírujte s jarní cibulkou a sezamovými semínky.
Tak dobrou chuť!
Ochutnejte také:
Recept na dobrou náladu? Výlet do Tchibo
Zpestřete si podzim návštěvou kamenné prodejny Tchibo a udělejte si radost čímkoli, co vám přijde k chuti. Šálkem dobré kávy i praktickými pomocníky do vaší domácnosti.