Právě čtete

Recept na domácí langoše: skvěle křupavé, s trhaným masem i čokoládou

114742  
Sdílet: 

Recept na domácí langoše: skvěle křupavé, s trhaným masem i čokoládou

Připravte si domácí langoše, které strčí do kapsy všechny ze stánků. Vyberete si klasické, nebo bramborové těsto? A čím si langoš obložíte? Tipy najdete na konci článku.

22. 6. 2024 3 min. čtení Juliana, Maškrtnica.cz
Recept na domácí langoše: skvěle křupavé, s trhaným masem i čokoládou

Symbol všech koupališť, festivalů a poutí, ale také Nemesis ubolených žlučníků, to je langoš. Ač bývá podobně jako trdelník často prodávaný u stánků se staročeskými specialitami, stejně jako trdelník je původem Maďar. Tak či tak, za dlouhá léta u nás zdomácněl. Protože sehnat dobrý a čerstvý langoš už dnes není tak snadné, naučím vás ho usmažit doma – není to nijak složité.

Původně se langoš smažil z chlebového těsta, vzhledem k zemi původu pšeničného. V Maďarsku se postupem času stal populární i langoš z těsta vylepšeného o vařené brambory, v Česku je zas oblíbené jogurtové či kefírové těsto, ideálně pomalu kynuté a vždy čerstvě usmažené. Nic není staršího než studený langoš.

Těsto připravte den předem

Těsto si připravte ideálně den předem a nechte vykynout v lednici. Na langoše ho lze použít 2–3 dny, nebo z něj můžete udělat pizzu – ostatně se tvarem pizza i langoše trochu podobají. :-)

Recept na základní langošové těsto

Podle receptu připravíte asi 12 menších nebo 6 velkých langošů. Když nechci smažit tolik kusů naráz, jeden plech po navážení a vytvarování koulí rovnou schovám zpět do lednice. Následující den přímo z lednice z předtvarovaného těsta vytáhnu placky a smažím další langoše nebo peču minipizzy.

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 300–320 g tekutiny (polovina zákysu nebo acidofilního mléka, polovina mléka)
  • 10 g soli
  • 5 g cukru
  • 21 g čerstvého droždí

Postup na přípravu těsta:

  1. Asi 50 g mouky smíchejte se stejným množstvím tekutin, cukrem a droždím v kvásek.
  2. Až kvásek vzejde, rozbublá se a ztrojnásobí svůj objem, přidejte zbylé suroviny a umíchejte těsto. Ručně, v domácí pekárně nebo cca 10–12 minut v robotu. Pokud hnětete ručně a těsto se vám zdá pořád nedostatečně hladké, je odpočinek v lednici velkým pomocníkem – pomůže těstu zpevnit a získat nadýchanou strukturu.
  3. Těsto v míse přikryjte igelitkou nebo víkem a nechte v lednici nakynout přes noc. Pokud ho chcete nechat kynout v teple, potrvá to asi hodinu.

langoše

Pusťte se do langošů:

  1. Po vykynutí si těsto rozdělte po cca 70 g (na malé langoše) nebo na dvojnásobek (na velké langoše). Osobně mám radši malé langoše a možnost ochutnat jich více. Uválejte kuličky, zlehka naolejujte a naskládejte si je do pekáčku.
  2. Asi po půlhodině až hodině si bochánky připravte na pomoučenou plochu.
  3. Od středu je roztahujte na placku (tak vznikne nadýchanější okraj) nebo vyválejte.
  4. Vytažené placky po 1–2 vkládejte do rozpáleného oleje (pokud máte teploměr, tak na 180 stupňů), smažte po obou stranách zhruba minutu až dvě a následně osušte na papírových utěrkách. Ideálně ještě horký langoš posílejte spolustolovníkům, ať si ho každý obloží podle chuti. :-)

Langoše z bramborového těsta

Langoše si podle stejného postupu můžete připravit i z bramborového těsta. Na to budete potřebovat:

  • 550 g polohrubé mouky
  • 300 g tekutiny (polovina zákysu nebo acidofilního mléka, polovina mléka)
  • 90 g najemno nastrouhaných brambor, předem uvařených
  • 10 g soli
  • 5 g cukru
  • 21 g čerstvého droždí

Jak si langoše ozdobit a dochutit?

Existuje spousta možností, čím si langoše vylepšit, ale u nás stejně většinou zvítězí nejznámější klasika.

Nejoblíbenější bývá klasický langoš s česnekem, sýrem a kečupem. Jak na něj? Stačí utřít 2–3 stroužky česneku se špetkou soli a smíchat s několika lžícemi vody. Touto směsí potřete pomocí mašlovačky čerstvě usmažený langoš, na který můžete přidat kečup (recept na domácí kečup najdete tady) a posypat ho strouhaným sýrem

Ochutnala jsem i verzi, kdy kečup nahradily plátky čerstvých rajčat, strouhaný sýr plátky mozzarelly a vše bylo dozdobeno čerstvou bazalkou a dochuceno trochou balsamikového octa. Takový italský langoš ve stylu Caprese.: -)

Základní těsto toho ale snese hodně, takže se nemusíte vázat jen na nejznámější verzi a můžete si langoš dochutit podle vlastních představ. Někomu chutná se zakysanou smetanou a bylinkami. Čerstvé bylinky dodají jinak celkem těžkému smaženému jídlu svěží nádech.

Netradiční variantou, zato opravdu chutnou, je ozdobit langoše trhaným masem a k němu hodícím se dresinkem. Vše můžete dozdobit nasekanou hladkolistou petrželkou nebo koriandrem. Takto připravený langoš můžete podávat třeba se salátem Coleslaw, případně i s libovolným jiným zeleninovým salátem, který zase pokrm příjemně odlehčí.

Jde to i nasladko


Podobně, jako někdo připravuje „sladkou pizzu“, i langoš se dá obložit čerstvým ovocem  (jahody, maliny, borůvky, banány…) se šlehačkou, jogurtem či například s karamelem nebo čokoládou. Je to pořádná kalorická bomba, ale na druhou stranu, podobné smažené bomby máme v našich kuchařkách už dávno. Co třeba takové vdolky a koblihy? :-)

Barevný, svěží a čistý domov

Barevný, svěží a čistý domov

Vše pro letní úklid

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články