Právě čtete

Raclette ‒ sýrové grilování přímo doma na stole

6638  
Sdílet: 

Raclette ‒ sýrové grilování přímo doma na stole

Všichni jste už určitě slyšeli o fondue. U nás v rodině se ale více než na fondue zveme vzájemně na raclette večery. Pro mě je posezení u stolu a pomalé stolování jedna z těch nejhezčích společenských událostí, a jak všichni víme, kombinace dobrého jídla a těch správných lidí kolem nás je prostě k nezaplacení.

11. 12. 2020 4 min. čtení Romana Böhmová
Raclette ‒ sýrové grilování přímo doma na stole

Co je to vlastně Raclette? Raclette je velmi proslulé švýcarské jídlo, ve kterém hraje prim stejnojmenný sýr. Tento sýr se ohřívá pomocí speciálního raclette grilu nebo u ohně a jí se s různými dalšími přílohami a pochutinami. Ani u nás už raclette gril v domácnostech není nic neobvyklého. Je to cenově dostupné vybavení, díky kterému si můžete užívat společenskou událost plnou dobrého jídla.

Jak raclette funguje?

Zasednout ke stolu a vychutnat si rozehřátý aromatický sýr. Ale jak na to?

Každý raclette gril obsahuje malé pánvičky a grilovací plochu. Každý strávník si na pánvičku může nandat, co mu nejvíce chutná a celé to pak nechá zapéct právě s již zmíněným Raclette sýrem. Raclette sýr je speciální tím, že se dá grilovat. Je vyráběný z kravského mléka a má jemnou oříškovou chuť. Ať už si vyberete uvařené grenaille brambory, jakýkoli druh masa, který si můžete orestovat na horní grilovací ploše nebo různé druhy zeleniny, uvidíte, že si spojení těchto surovin s rozpečeným sýrem naprosto zamilujete. Stejně jako já.

Gril jako dárek

Pokud se s rodinou nebo kamarády rádi scházíte a připravujete si společně dobré jídlo, raclette gril je podle mě ideálním dárkem k Vánocům nebo k jiným příležitostem.

Ty nejlepší kombinace

Tento švýcarský sýr, který se tradičně podává s bramborami, se skvěle hodí nejen k bramborám, ale také k různým druhům masa, žampionům, kyselým okurkám, červené cibuli nebo paprice.

Na horní grilovací desce si můžete připravit jakékoli druhy masa. Stačí si je jen nakrájet na tenké plátky a vzhůru do grilování. Skvělá je například hovězí svíčková nebo vepřová panenka naložená předem ve vaší oblíbené marinádě. Určitě ale můžete vyzkoušet i krevety nebo jiné mořské plody. Ze zeleniny jsou ideální žampiony, paprika, cibule nebo třeba lilek.

Jak nakrájet maso?


Pokud chcete na raclette grilu opékat maso, je dobré mít ho nakrájené na opravdu tenké plátky. Nejlépe toho docílíte, když budete krájet zamražené maso. A ještě lépe vám to půjde na na řezáku, kde se krájí třeba šunka.

Já osobně si nejraději připravuji pokrm na malé pánvičce. Nandám si na ni jarní cibulku, žampiony a cibuli a vše si zapeču s Raclette sýrem. K tomu si na grilovací ploše narychlo připravím kus kvalitního masa a mé chuťové buňky jsou naprosto spokojené.

Sýr na stůl servíruji efektně

Ať už nesu na stůl připravené propriety na domácí sýrové grilování, nebo připravuji jen „zobání“ k vínu, snažím se myslet i na estetiku servírování, protože přece jíme i očima. :-)

Sýrové prkénko u našich návštěv vždycky sklidí úspěch. Nakoupím kvalitní sýry, k nim přidám kyselé okurky nebo lehce pálivé papričky plněné krémovým sýrem a vše hezky nazdobím. Zkuste to a uvidíte, že i něčím tak jednoduchým, jako je cheese plate, můžete ohromit. Můžete takto překvapit svého partnera, když chystáte společný filmový večer, své kamarády, když je pozvete na přátelský pokec, nebo svou rodinu, když pořádáte oslavu. Stačí jen být trochu kreativní.

Co když doma nemáte raclette gril?

Spousta z vás určitě doma přístroj na raclette zatím nemá, a proto mám pro vás dva tipy, jak si doma připravit dobroty s rozpečeným sýrem i bez něj. A není na tom vůbec nic těžkého.

Pořiďte si brambůrky typu grenaille, uvařte je ve slupce a pak je zapečte v troubě (ideálně v horní části pod grilem) se sýrem Raclette, je to neskutečná pochoutka. Můžete přidat i čerstvé bylinky a uvidíte, že se budete vznášet v oblacích. A pokud vám tato inspirace stále nestačí, podívejte se na další možnost přímo v mém receptu:

Banketky s rozpečeným sýrem

Nejsou to jen brambory, které se k sýru Raclette hodí. Jako druhou variantu přípravy bez grilu můžete vyzkoušet můj oblíbený recept. Tentokrát můžete kromě už zmíněného sýra použít i snadno dostupný sýr Camembert.

Ingredience:

  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 320 g vlažného plnotučného mléka
  • 60 g rozpuštěného másla + na vymazání mísy
  • 21 g čerstvého droždí
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky cukru
  • 2 sýry Camembert
  • Na posypání: mák, kmín celý nebo hrubozrnná sůl

Postup:

  1. Nejdříve si připravte kvásek. Droždí si rozdrobte do misky a zasypte cukrem. Pomocí lžičky si z droždí a cukru vytvořte kašičku.
  2. Do kvásku přilijte asi 70 g vlažného mléka (pozor na teplotu mléka, neměla by přesáhnout 37 stupňů). Nakonec přidejte lžíci mouky (odeberte ji z odváženého množství) a promíchejte. Kvásek nechte vzejít cca 15 minut na teplejším místě.
  3. Mezitím si dejte do mísy od robota mouku, zbytek mléka, rozpuštěné máslo a lžičku soli.
  4. Když máte hotový kvásek, přidejte ho do mísy a pomocí nástavce (háku) nechte robota vypracovat hladké těsto. Trvá to 7‒10 minut.
  5. Hotové těsto vyklopte na vál a udělejte z něj kouli. Mísu vymažte máslem (případně trochou oleje) a dejte do ní těsto. Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte těsto asi 30‒45 minut kynout.
  6. Vykynuté těsto přesuňte na vál, rozdělte na dva díly a vyválejte z něj váleček, který nakrájejte na větší válečky. Z každého válečku pomocí rukou vytvarujte kuličku a rovnejte na plech vymazaný máslem.
  7. Mezi banketky umístěte i dva sýry Camembert a nechte je ještě 15‒20 minut kynout.
  8. Banketky posypte mákem, hrubozrnnou solí a kmínem. Velmi efektní je, když každou banketku posypete něčím jiným. Pečete na 180 stupňů 18‒22 minut do zlatova.

Vylepšete to parmazánem

Banketky můžete těsně před vyndáním z trouby celé postrouhat parmazánem a nechat minutku zapéct, budou chutnat naprosto skvěle.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články