Právě čtete

Nesedl vám dárek? Bez výčitek ho pošlete dál

14051  
Sdílet: 

Nesedl vám dárek? Bez výčitek ho pošlete dál

Strůjci dárkových katastrof to málokdy myslí špatně. Jen prostě nemají čas přemýšlet či k obdarovanému vlastně nemají vztah. Anebo je ten vztah dost specifický – a výběr daru má mírně manipulativní charakter. Já jsem se už v životě potkala se všemi možnostmi a nedostatek úložných prostor mě naučil jedné zcela zásadní dovednosti. Posílat dárky dál tak, aby to neublížilo, a naopak ještě někomu udělalo radost.

4. 1. 2020 6 min. čtení Olga Sládková
Nesedl vám dárek? Bez výčitek ho pošlete dál

Bylo nebylo, před dávnými časy se do jednoho nevelkého města dostala pravá africká maska. Vyřezávaná z tmavého dřeva, velká, těžká a ošklivá až hrůza. Připutovala jako suvenýr z obchodní cesty, autentický dárek pro paní domu, která sice při vybalení neomdlela, nicméně masku odkázala k věčnému zatracení. Co s ní? Vyhodit? Ale co by tomu řekli lidi? Taková škoda, tolik to stálo peněz… Ale že se blížila doba plesů a bálů, nápad přišel sám. Dáme masku do tomboly. Po skončení bálu už maska putovala do domácnosti místního zubaře a po vystřízlivění nových vlastníků rok děsila v ordinaci… a následně se opět zjevila v tombole. Trvalo snad deset let, než se nad autentickým suvenýrem a putovním černým Petrem zavřela voda. A ještě teď po letech si na ni někdo nostalgicky vzpomene.

Pokud tedy nechcete, aby se váš dar stal podobným kultem a strašil vás na návštěvách, mám pár tipů, jak na to jít jinak.

Jak se smířit s tím, že dárek posíláte dál?

„Byl to přece dárek…“ nebo „Vždyť to stálo takových peněz…“ jsou dva nejčastější argumenty, které lidi nutí proti jejich vůli skladovat něco, co by doma vlastně vůbec nechtěli.

Napoprvé to asi bude trochu těžké, ale zkuste to třeba takto: Účelem dárku je být darován. (Nepovídejte! :-)) A to se stalo. Ukázal, že na vás darující myslí nebo vám chce prokázat úctu. Tím svůj úkol splnil.

Určitě vám ho nikdo nevěnoval proto, abyste se příštích pár let trápili s tím, že vám zabírá místo, nechcete se na něj dívat nebo o něj v jednom kuse zakopáváte. Tak dárku hezky poděkujte, že už splnil svůj účel, a najděte mu domov u někoho dalšího. Kdo ho bude chtít.

A co až se darující zeptá, zda danou věc máte/používáte? Ze všeho nejlépe funguje upřímnost, i když je možná jednorázově nepříjemná. Dlouhodobě se vám totiž uleví a možná příště dostanete dárek trefnější: „Moc ti za tu věc děkuji. Bohužel, nehodila se mi / už mám podobnou / nevyužiju ji. Tak jsem ji poslal/a dál někomu, kdo ji užije. Má velkou radost!“ (Ta věta s radostí to celé hezky zabalí do pozitivního kabátku.) Možná se dárce jednou, dvakrát, třikrát… zašklebí, ale nakonec se možná začne třeba ptát, co vám udělá radost doopravdy.

Nevhodný dárek můžete láskyplně darovat

Porozhlédněte se po charitativním obchodu – v jednu chvíli si tak odškrtnete příspěvek na dobrou věc i vymýšlení, kam s nechtěnou věcí. Obchody fungují tak, že do nich může kdokoli přinést a darovat funkční věc, kterou vystaví, nacení a prodají. Peníze z prodeje pak putují na vybraný projekt, často lokálního charakteru.

V Praze se jedná především o obchody Cesta domů, Sue Ryder a ReStart, na Moravě podobné krámky provozují organizace Adra nebo Moment. Obecně tyto obchody přijímají všechno, co byste si vy sami byli ochotni koupit, včetně věcí z pozůstalostí. Nicméně než se vypravíte s balíčkem do ulic, doporučuju zavolat a ujistit se, že to je možné. Například na oblečení a obuv bývá občas vyhlašován stop stav. To však, zejména pokud odpovídá sezoně, uvítají přímo azylové domy nebo terénní služby pro lidi chudé a bez domova. Do ženských azylových domů můžete po domluvě nosit nejen oblečení, ale i hygienické potřeby a kosmetiku, klidně načaté. Pleťový krém, který vám nesedí, tak nemusí skončit v popelnici.

Ilustrační foto

Nevhodný dárek můžete (draze) prodat

Pokud máte obchodního ducha a dárek vypadá k světu, můžete ho sami snadno směnit za peníze. Nepadnoucí oblečení prodáte např. na Vinted, dětské věci na různých maminkovských fórech, knihy na Trhu knih, na klasických internetových bazarech udáte prakticky cokoli ostatního. Prodejní platformy ostatně nabízí i běžné sociální sítě, případně různě specializované skupiny. A pokud vás internet nebaví a přítomnost danajského daru v domácnosti netíží, můžete počkat na jaro a vyrazit na bleší trhy.

Čas jsou peníze

I když se za online prodej většinou nic neplatí, zadarmo to taky není. Čím lépe danou věc nafotíte a odprezentujete, tím vyšší je pravděpodobnost, že se prodá rychle a za hezkou cenu. Je to ještě v záruce a má to původní obal? Je to retro? Designové? Všechno se počítá.

A co když už je dohoda na spadnutí? Nezapomeňte si dát pozor na podvodníky. Některá prodejní místa nabízí reference, jiná jsou zcela anonymní. Tak jako tak ale platí, že při osobním předání raději nechoďte sami na opuštěná místa, a pokud máte jen stíneček nedůvěry, chtějte peníze předem na účet. Co se pak poštovného/dopravného týče, záleží na domluvě. Někde je obvyklé, že je v ceně, někde se naopak připlácí navíc. A může to být i trojmístná částka, takže se vyplatí to nezanedbat.

Nevhodný dárek můžete chytře vyměnit

Nemáte čas a nervy řešit s potenciálním kupujícím na internetu, jestli je čepice spíše meruňková, nebo lososová? Vyrazte na swap. Swap je něco jako bleší trh, ovšem bez peněz, v duchu hesla nekupuj, vyměňuj. On-line probíhá tak, že se s poptávajícím/nabízejícím dohodnete, co za co si směníte tak, aby to pro oba mělo maximální hodnotu. Fyzické swapy jsou většinou organizované a probíhají trochu jinak – předem se na místě zaregistrujete a přinesete věci na výměnu, později se pak otevřou brány a vy si, po zaplacení jednotného vstupného, můžete odnést cokoli, co vás zaujme.

Hodnota je subjektivní

Swap je super věc a je snadné mu propadnout. Nevyhovující kosmetiku velmi snadno vyměníte za mixér – a v tom je ten háček. Pokud se snažíte udat drahou věc, na které vám záleží, možná odejdete zklamáni. Hodnota věci se málokdy vrátí zpátky v plné výši a vás spíše než pocit z dobrého obchodu může hřát to, že věc někomu udělá radost a ještě poslouží. Swap je zkrátka cesta, jak se zbavit nechtěného a ještě něco dostat na oplátku.

No, a nelekněte se občas mírně bizarních požadavků na „co za to“. Spousta swaperů jsou minimalisté, a tak vidí hodnotu jen v tom, co reálně využijí – např. v jídle nebo dětské drogerii.

Nevhodného dárku se můžete rychle zbavit za odnos

Poslední možnost, jak se daru zbavit a zároveň ho neposlat přímo na smetiště, je darovat ho za odvoz/odnos. Tak najdou své nové majitele i věci opravdu podivné, nedokonalé, nepovedené… no, znáte to. U drobností, které chcete mít rychle z očí (a nevadí jim případná nepřízeň počasí), je nejlepší prostě je položit vedle popelnice a označit cedulkou „Jsem v pořádku, jestli se ti hodím, vem si mě“ nebo něčím podobným.

Věc se tak neznehodnotí v popelnici a zároveň nedojde k porušení zákona o odpadech – obsah kontejneru je totiž ze zákona něčím majetkem a vybírat se nesmí. Pro větší a citlivé věci pak existují specializované portály a aplikace, kde předmět můžete nabídnout „za odvoz“. Je to sice komplikovanější (věc je třeba vyfotit, popsat, komunikovat se zájemci), na druhou stranu se tak zbavíte i objemnějších předmětů, obrazů a nábytku. Povánoční zkušenost tak jako když najdete třeba při stěhování.

Ilustrační foto

Nevhodnému dárku můžete najít nového majitele mezi přáteli

Tombolou to začalo a tombolou to taky končí. Nejširší rodina mého muže se každoročně setkává na odpoledním povánočním dýchánku. Příjemná událost spočívající v pití vína a volné zábavě dětí má ovšem i praktický ráz – dojídá se vánoční cukroví a nechybí ani tombola plná nevhodných dárků. Firemní pastelky, kalendáře, hodiny, rámečky, pexesa, blikátka, ale i domácí džemy a bonboniéry. Každý něco přinese a každý si něco vylosuje a po konci losovačky ještě probíhá volná výměna. Prakticky každá ptákovina si najde nového šťastného majitele a zejména děti se na tombolu těší už dlouho dopředu. Jak jinak se taky dostat k věcem typu „To je hloupost, to ti nekoupím“? :-)

Jak je to s vracením dárků z Tchibo?

Někdy se ježíšek přehmátne třeba ve velikosti. :-) Počítáme s tím. Poproste ho o účtenku, případně jeho TchiboCard (pokud nakupoval v obchodě s ní) nebo fakturu z online účtu (pokud nakupoval na e-shopu). Všechno zboží nakoupené v průběhu prosince můžete vrátit až do konce ledna.

Při vrácení do obchodu vám na místě vrátíme hotovost. Pokud si rovnou do prodejny objednáte správnou variantu dárku, můžete si pak hned odnést tu. Pokud nám chcete dárek poslat jako balík, postupujte podle návodu zde. V případě nejasností vám nejlépe poradí na bezplatné infolince 800 900 826 (po–pá: 8–20 hod., so: 8–16 hod.).

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články