Syn miluje vafle odmalička a vaflovač jsem kdysi pořídila kvůli němu. (Pokud vašim víkendovým snídaním vafle schází, vaflovač seženete na e-shopu Tchibo.)
V osmi letech mě dokonce překvapil vlastním dílem. Po příchodu domů jsem ho našla v kuchyni v zástěře. Na internetu si našel recept a tuhle dobrotu si připravil sám. Nebudu popisovat, jak vypadal vaflovač a kuchyňská linka. :-) Výsledek byl každopádně výborný. Svoji oblíbenou snídani od té doby různě vylepšujeme. Mezi naše favority patří kořeněné dýňové vafle, špenátové na slano nebo právě kávové.
Na 8 kusů potřebujete:
- 2 vejce
- 4 lžíce cukru
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 250 ml mléka
- 50 ml silné kávy
- 3 lžíce rozpuštěného másla
na dozdobení:
- 300 g měkkého tvarohu
- 4 lžíce zakysané smetany
- med na dochucení
- 500 g ovoce podle chuti
Postup:
V míse rozšlehejte vejce s cukrem. Postupně zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko, kávu a máslo. Ušlehejte hladké těsto bez hrudek. Mělo by být o něco hustější než na palačinky. Tvaroh prošlehejte se zakysanou smetanou.
Vafle upečte ve vaflovači dozlatova. Rozdělte je na talíře, přidejte kopeček tvarohového krému, pokapejte medem a ozdobte ovocem. Na zdobení můžete použít i nasekané ořechy nebo různé druhy semínek.