Jen pro to maso se asi zastavíte u řezníka nebo v supermarketu po cestě z práce.
Co potřebujete na 2 porce rychlé večeře?
Na masové kuličky
- 1 malá cibule
- čerstvá petržel, popř. pažitka
- 150 g mletého hovězího masa
- 150 g mletého vepřového masa
- 40 g strouhanky
- 1 žloutek
- špetka (¼–½ lžičky) muškátového oříšku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 3 lžíce olivového oleje
Na omáčku
- 200 ml hovězího vývaru (pokud ho chcete udělat z bujonu, doporučujeme ten ve vaničce)
- 50 ml smetany ke šlehání
- ½ lžíce hladké mouky
- sůl a pepř
K podávání
- brambory
- sůl
- nasekaná petržel na ozdobu
Celý recept si stáhněte v PDF. Můžete si ho vytisknout do své domácí kuchařky nebo třeba pověsit na lednici.
Videorecept
Čas na přípravu celé večeře: 30 minut
- Nejprve si připravíme cibuli (nakrájíme nadrobno) a bylinky (nasekáme).
- Cibuli necháme na pánvi zezlátnout a dáme trochu zchladnout. Pak ji smícháme s masem a bylinkami. Přidáme strouhanku, žloutek a muškátový oříšek a směs osolíme a opepříme. Všechno důkladně promícháme nebo ještě lépe promícháme rukama.
- Pak uválíme kuličky (průměr cca 3 cm) a necháme je chvilku odpočinout.
- Připravíme si brambory: oloupeme je a vaříme v celku ve slané vodě 15–20 minut. (Doporučujeme po 15 minutách vytáhnout 1 bramboru a pustit z mírné výšky na talířek. Pokud se rozsype, jsou brambory tak akorát.)
- Než se uvaří brambory, můžeme dokončit kuličky: nasázíme je na rozpálenou pánev s olejem a opékáme 15 minut na mírném plameni.
- Z výpeku z masa připravíme i omáčku: přidáme vývar, smetanu, vmícháme mouku, osolíme a opepříme. Mícháme, dokud omáčka nezhoustne (cca 3–4 minuty).
Do 30 minut hotovo, můžeme servírovat! :)