Proto jsem se tentokrát pustil do přípravy celého krůtího prsa. Není to běžná úprava a už vůbec ne na grilu, ale uvidíte, že ve výsledku se to dost vyplatí. Základem je maso dobře namarinovat, prudce zatáhnout, a potom už jen pomalu grilovat na nepřímém ohni. Jakmile je maso upečené, můžete si sami zvolit, jestli jej nakrájíte a dáte do bulky jako já, doplníte lehkým salátem a libovolnou omáčkou nebo třeba grilovanou zeleninou.
Recept na vcelku grilované krůtí prso, salát i dip
Poprvé jsem tenhle recept vyzkoušel u nás doma, babča mi tvrdila, že maso bude suché a bez chuti, ale kdepak, krásně se propeklo a šťáva z něj do slova cákala, stejně jako radost z babičky, když dojídala třetí porci.
Suroviny
Na krůtí prso
krůtí prso vcelku, 1 kg
1 menší lžíce soli
1/2 lžičky cukru
1 malá lžička bílého mletého pepře
1 lžička mleté sladké papriky
1 malá lžička muškátového oříšku
1 lžička kurkumy
2 lžičky mletého sušeného česneku
3 lžíce rostlinného oleje
Na salát
1/6 bílého zelí
2 mrkve
3 lžíce rostlinného oleje
kvasný ocet (dle chuti)
sůl, pepř
Na česnekový dip
200 g zakysané smetany
2 až 3 stroužky česneku
sůl a pepř
Na servírování
velká hrst okurek cornichon
hrst polníčku
5 až 6 bulek (dle nálady)
Postup
Pokud máte tu možnost, bouchněte do masa několikrát tenderizérem, hezky zkřehne. Pokud tenderizér nemáte, pusťte se rovnou do marinování. Ze všech ingrediencí mimo oleje si připravte kořenící směs. Poté maso ze všech stran směsí dobře posypte a nechte marinovat alespoň přes noc v lednici.
Gril rozpalte na vyšší teplotu, maso potřete olejem a na grilu ze všech stran dobře zatáhněte. Podle výšky pak celé prso dopékejte na nepřímém žáru u kraje grilu zhruba 30 minut. Před krájením počkejte alespoň 3 minuty, ať z masa nevyteče skvělá šťáva.
Na salát si zelí nastrouhejte nebo nakrájejte na opravdu tenké nudličky, dejte do mísy, pocukrujte, osolte a promačkejte rukou, ať změkne. Přilijte olej a ocet. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem a nechte zelí aspoň 10 minut marinovat. Přidejte nastrouhanou mrkev a zamíchejte. Salát v lednici vydrží i 4 dny.
Česnek utřete se solí a v misce promíchejte se zakysanou smetanou. Dip dle potřeby dochuťte pepřem a špetkou soli.
Bulky rozpulte a těsně před podáváním opečte na grilu, hezky zkřehnou a chytnou vůni ohně. Spodní část bulky potřete dipem, přidejte trochu salátu, pár okurek, pěknou dávku nakrájeného krůtího masa, a nakonec taky pár lístků polníčku. Bulku zaklopte a pusťte se do toho!
5 až 6 porcí