Každý rok si říkám, že jsou ty jahody nějak dřív… Ale pak si uvědomím, že to jenom mě plyne čas tak nějak rychleji a ani si nevšimnu, že už je červen. Sladké období jahod a líbezného času, kdy se o prázdninách mluví, jakoby už opravdu byly. Letos tomu není jinak a už plánuji ty krásné letní dny a večery, kdy si s rodinkou užijeme první grilování na zahradě a popíjení ovocných a bylinkových ledových šťáv a čajů. A jahodový s bazalkou nebude výjimkou.
Asi každý někdy zažil tu pravou chuť na slunci uzrálých jahod bez přídavku chemie. To se pak od nich člověk nemůže odtrhnout. A to vůbec nevadí! Když totiž uzrají, je čas na hubnoucí kůru. Po tři dny by se měly jíst jen jahody. Nikdy jsem to nedotáhla do konce, hubnutí mě totiž nikdy netrápilo, ale i den s jahodami je kouzelný. Můžete jich klidně sníst i kilo na posezení a ještě vám to udělá dobře. Jahody díky svým diuretickým účinkům totiž vyčistí tělo od solí a jedů nahromaděných přes zimu. A také vám díky antioxidantům nedovolí předčasně zestárnout, takže si je budete moci užívat ještě spoustu let!
Suroviny:
zelený nebo černý čaj (8 čajových sáčků nebo sypaný čaj)
500 g jahod (nakrájených na půlky nebo čtvrtky)
3 l vody
1 lžička cukru
šálek čerstvé bazalky
led
DOBA PŘÍPRAVY 60 MINUT
Postup:
Vroucí vodou zalijeme čaj a louhujeme dle předepsané délky, pak sáčky odstraníme nebo čaj scedíme, pokud používáme sypaný. Teď přijde na řadu bazalkový sirup. V malém hrnci si ohřejeme 200 ml vody a rozpustíme v ní cukr. Sundáme z plotny, nasypeme většinu bazalky (trochu odložíme na pozdější ozdobení) a necháme 10 minut louhovat.
Jahody nasypeme do mísy a přelijeme přeceděným bazalkovým sirupem. Promícháme a necháme asi 25 minut ležet stranou, než zchladne. Slijeme jahody s bazalkovým sirupem a vylouhovaným čajem do džbánu. Nachystáme skleničky, podáváme s ledem.