Čím víc je trháte, tím víc vám rostou! Máme jich ze zahrady každý rok požehnaně. Ale na podzim už je nikdo z nás a ani našich přátel, které s láskou podarováváme (protože už fakt nevíme, co s nimi, myslím s těmi cuketami :)), nechce do dalšího léta ani vidět, i když je milujeme. Cukety i kamarády :). To jen tak na okraj.
Cukety jsou evropskou plodinou, kultivarem tykve, a jsou nezbytnou součástí středomořské kuchyně. Hlavně ty malé, žluté italské cuketky jsou lahodné. Cukety se dají jíst i syrové a v salátech mi tak moc chutnají. Ale hlavně se s nimi vaří a peče. Naslano i nasladko. A protože mám ráda italskou kuchyni a její ingredience, vybrala jsem pro vás recept právě s cuketou a taky parmazánem, který mám pořád v lednici. Tak hurá na něj!
Tímhle předkrmem neurazíte žádnou společnost, ba naopak! Kdo by neměl rád křupavý, pečený, přirozeně slaný sýr s bylinkami? Placičky můžete také nalámat do salátů. Se zeleninou, vařeným vejcem, oliváčem a balzamikem budou jedna báseň. Už se na cuketky moc těším a je super, že je v sezoně seženete opravdu všude, a dokonce bio. Sláva létu, sláva cuketám!
Suroviny:
1/2 hrsti nahrubo nastrouhané cukety
1 hrst nahrubo nastrouhaného parmazánu
1 hrstka sekaných bylinek (tymián, oregano, saturejka, majoránka…)
Postup:
Nejprve vymačkáme případnou přebytečnou vodu z cuket. Pokud jsou mladé, strouháme je i se slupkou. Parmazán a cuketu smícháme v misce dohromady a přidáme čerstvé bylinky podle chuti. Na plech si připravíme pečicí papír. Lžící klademe na plech stejně velké hrudky, které lžící přimáčkneme a rozprostřeme do placiček o průměru asi 5 cm. Necháme mezi nimi větší rozestupy, pečením se mírně roztečou. Pečeme v troubě na 180 °C zhruba 10 min, dokud nezačnou okraje hnědnout. Pečení hlídáme. Placičky servírujeme s listovými saláty a zeleninou podle chuti a sezony.