Sladké vzpomínky na klasiku: Vídeňská káva s vanilkou i Baileys
Nejklasičtějším příkladem vylepšeného černého nápoje je v našich končinách káva vídeňská. Nejraději ji doma připravujeme z filtrované kávy, ale nic nezkazíte, ani když použijete jako základ espresso nebo espresso lungo. Kávu tradičně doplňuje šlehačka, případně sirup s příchutí karamelu či vanilky. A pokud zrovna nejste autem, ten správný říz, který rozpustí i tuhou zimu bývalého centra rakouského mocnářství, jí dodá trocha likéru Baileys.
Ingredience:
- sklenice s uchem
- 100 ml filtrované kávy (doporučujeme zrnka Privat Kaffee Sambia Limited)
- šlehačka (šlehačka ve spreji)
Něco navíc:
- karamelový/vanilkový sirup 20 ml
- Baileys 30 ml
Postup:
- Do základu budete potřebovat 10 g mletých zrn, z nichž připravíte kávu o objemu asi 100 ml.
- Můžete použít šlehačku ze spreje, ale pro lehčí chuť doporučujeme šlehačku připravit doma. Pokud nemáte láhev na přípravu šlehačky, ušlehejte ji ručně a lžičkou ji naneste do sklenice s kávou.
- Na oslazení doporučujeme použít karamelový nebo vanilkový sirup. Důležité je kávu dobře promíchat, aby se sirup neusadil na dně sklenice.
- Na závěr si nápoj můžete doladit kapkou Baileys nebo posypat kakaem či špetkou skořice.
Od Turků až do UNESCO
Vídeňská káva údajně vznikla v 17. století díky obléhání města Turky. Když byli rozprášeni, zanechali po sobě v poli pytle kávy, z které se stala válečná kořist. Turecká káva se však ukázala býti pro vídeňské jazyky poněkud „silným kafem“, takže si ji měšťané naředili smetanou a později šlehačkou. Dnes je vídeňská kavárenská kultura součástí seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.
Od irské kávy k irskému cappuccinu
Pokud ve vídeňské variantě slouží trocha likéru jako příjemné zpestření navíc, v irské kávě už alkohol hraje prim. Irská whiskey vám zimu z kostí zaručeně vyžene, ať jste se vrátili z plavby po bouřném moři uprostřed zimní plískanice, nebo jenom toužíte po ostřejším nakopnutí uprostřed rušného dne. Těm, kteří holdují kávě s mlékem, doporučuji variantu irského cappuccina – do něj stačí přidat 30 ml Baileys a poprášit muškátovým oříškem k dochucení.
Ingredience:
- 140 ml filtrované kávy (doporučujeme zrnka Privat Kaffee Sambia Limited)
- 30 ml irské whiskey (Jameson nebo Tullamore Dew)
- šlehačka
- lžička cukru
- sklenice na stopce
- šejkr
- kostka ledu
Příprava šlehačky:
- Smetana by měla být vychlazená.
- Šlehat ji můžete metličkou v misce nebo v šejkru – u nás zvítězil shaker.
Tip: do šejkru přidejte 1–2 kostky ledu, aby se smetana lépe ochladila.
Postup:
- Vyšlehejte šlehačku s přídavkem mléka.
- Připravte si filtrovanou kávu. Na 100 ml kávy budete potřebovat 10 g mletých zrn. Můžete také použít espresso nebo espresso lungo.
- Přidejte lžičku cukru a promíchejte, aby se cukr rozpustil.
- Přidejte whiskey a nakonec pomalu přilévejte šlehačku na lžičku tak, aby se vytvořila dvoucentimetrová vrstva.
Z Limericku do San Franciska
Irskou kávu poprvé ochutnali pasažéři transatlantického letu v zimě 1943, když se kvůli špatnému počasí musel vrátit nazpět do irského Limericku. Káva vyztužená whiskey se brzy stala specialitou podávanou na tamním letišti, odkud ji následně jistý novinář převezl do baru Buena Vista Cafe v San Francisku. Ten údajně dodnes servíruje kolem 2000 irských káv denně.
Pikantní chuť Mexika
Mexická káva je v podstatě variací irské kávy, tentokrát ovšem rovnou se dvěma druhy alkoholu naráz. Tento třísložkový kávový nápoj se skládá z lahodné kombinace tequily, Kahlúy a čerstvě připravené kávy, doplněné šlehačkou a skořicí. Opět si ji můžete připravit jak s filtrovanou kávou, tak i s espressem. Obecně platí, že čím více kávy, tím více byste pochopitelně měli přidat i Kahlúy a tequily.
Ingredience:
- 30 ml filtrované kávy nebo espressa (doporučujeme Tchibo Barista Espresso Dark)
- 40 ml Kahlúy
- 20 ml tequily
- šlehačka
- mletá skořice
Postup:
- Smíchejte tequilu s Kahlúou. Přidejte čerstvě připravenou kávu espresso shot a jemně promíchejte.
- Dekorujte šlehačkou (viz irská káva výše).
- Dokončete posypáním skořicí.
Káva a carajillo
Okamžik, kdy někoho poprvé napadlo přidat tequilu do kávy, není přesně zdokumentován. Dnes nicméně existuje v mnoha podobách – jedná se v podstatě o druh koktejlu, podávaného po večeři v zemích Latinské Ameriky, zvaného carajillo. Ve studené variantě je populární se smetanou nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny, s ledem nebo přimíchaným čokoládovým sirupem, Baileys a nejrůznějšími posypy.
Dopřejte si vánoční relaxaci
Užijte si čas, kdy nic nemusíte. Čerpejte energii a pohodu v měkoučkém domácím prádle, povlečení a s vychytanými wellness pomocníky.