Právě čtete

Moje podzimní chutě: recept na Caffè latte con panna s domácím pekanovým sirupem

547  
Sdílet: 

Moje podzimní chutě: recept na Caffè latte con panna s domácím pekanovým sirupem

Doma si poslední dobou ujíždím na kávě, která chutná skoro jako pekanový pletenec. A po něm se můžu utlouct.

6. 10. 2025 3 min. čtení Jana Duffková
Moje podzimní chutě: recept na Caffè latte con panna s domácím pekanovým sirupem

Moje srdce patří létu. A když se začnou zkracovat dny a sluníčko slábne, skoro by se chtělo chystat k zimnímu spánku. Nezbývá mi než ho držet při životě podzimními kafíčky se šlehačkovou čepicí.

Co je Caffè latte con panna?


Nejde o úplně tradiční nápoj, ale v kavárnách ho potkáte často. V podstatě by se dalo říct, že je to mléčná káva se šlehačkou. A šlehačka k pekanovému sirupu opravdu sedí. Pokud ji nemusíte, klidně si připravte klasické latte.

Recept na domácí sirup z pekanových ořechů

Skvěle se hodí nejen do kávy, ale využijete ho i jako polevu na vafle nebo lívance. Pokud jím tedy plánujete vylepšovat dezerty, klidně množství surovin zdvojnásobte.

Ingredience pro 80 ml sirupu:

Ingredience pro pekanové latte

  • 2 hrnky pekanových ořechů
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • ¼ lžičky soli

Postup:

  1. Ořechy nasekejte nahrubo a nasypte je do malé pánve.
  2. Nasucho je na mírném stupni opékejte, aby se hezky rozvoněly.
  3. Přidejte ½ hrnku vody, sůl a cukr.
  4. Míchejte a pomalu přiveďte k varu. Vařte, dokud se na hladině nezačnou tvořit větší pevnější bublinky.
  5. Přes jemné sítko sceďte do misky.

Rozbalit

Sbalit

  1. Odeberte ½ ze scezených ořechů a vložte je do výkonného mixéru spolu s ½ hrnku vody.
  2. Mixujte, dokud vše není úplně hladké – mně to trvalo asi 3 minuty.
  3. Scezenou tekutinu, která vznikla při prvním vaření, vraťte do pánve a přidejte k ní tu rozmixovanou.
  4. Opět promíchejte, přiveďte k varu a několik minut vařte do mírného zhoustnutí. Myslete na to, že po vychladnutí bude sirup hustější než zatepla. Pokud si nejste jisti konzistencí, odeberte lžičku z pánve a kápněte na studený talíř. Podle hustoty se rozhodněte, jestli už je sirup dostatečně provařený.
  5. Hotový sirup přelijte do uzavíratelné lahvičky a nechte úplně vychladnout. Skladujte v lednici, kde vydrží asi týden.

Rozbalit

Sbalit

Co se zbytkem vařených pekanů?


Rozhodně je nevyhazujte! Zůstanou hezky obalené cukrovou směsí a chutnají fantasticky. Rozprostřete je, aby se neslepily dohromady, a později je využijte na dozdobení kávy. Nebo je snězte hned.

Pusťte se do kávy s pekanovým sirupem

Sirup už máte, takže si zapalte svíčku, nachystejte oblíbenou knížku a deku, pod kterou se schováte před podzimem. Káva je skoro hotová.

Ingredience:

  • 1 espresso (já jsem použila zrnka Tchibo Barista)
  • 150 ml mléka
  • 2 lžíce pekanového sirupu (nebo podle vaší chuti)
  • 33% smetana

Postup:

  1. Vychlazenou smetanu nalijte do vyšší nádoby a vyšlehejte z ní šlehačku.
  2. Připravte si espresso a ohřejte mléko.
  3. Do sklenice vhodné k servírování teplých nápojů nalijte jako první pekanový sirup.
  4. Přidejte mléko a poté pomalu nalijte i kávu.
  5. Navrch vše ozdobte šlehačkou. Buď použijte lžíci, nebo zdobicí sáček.
  6. Pokud vám zbyly pekany z přípravy sirupu, přidejte je na šlehačkovou vrstvu.

I v chladných dnech občas dávám přednost ledové kávě. Jestli to máte stejně, mám pro vás dobrou zprávu. Tenhle nápoj se dá také připravit ledový! Stačí vmíchat pekanový sirup do kávy a tu nalít do sklenice plné ledu spolu s mlékem. Nebo si ledové kostky rovnou udělejte ze sirupu.

Nezapomeňte mrknout i na další videa!

Sledujte zde
Přehrát znovu

Jaké jsou benefity pití kávy? 👇

  1. Probuzení a povzbuzení
  2. Přísun energie
  3. Ochrana jater

Garance nejnižší ceny s TchiboCard

Garance nejnižší ceny s TchiboCard

S TchiboCard seženete kávu Tchibo Barista za ty nejlepší ceny. Pouze na tchibo.cz

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články