Právě čtete

„Mami, já chci psa!“ ‒ jak se vypořádat s tímto dětským přáním?

3539  
Sdílet: 

„Mami, já chci psa!“ ‒ jak se vypořádat s tímto dětským přáním?

Věta, které neunikne téměř žádný rodič… Co s tím, když potomek začne úpěnlivě prosit o pejska, ale taky slibovat, jak se o něj postará? Je toho mnoho, co mazlíček může přinést do života dítěte i celé rodiny. Stejně tak existuje mnoho aspektů k pečlivému zvážení, než si psa pořídíte.

11. 11. 2020 4 min. čtení Irena Pokorná
„Mami, já chci psa!“ ‒ jak se vypořádat s tímto dětským přáním?

Mezi jednoznačná „pro“ patří to, co dítě prožije a čemu se naučí právě díky psímu parťákovi. Přítomnost psa v rodině podporuje vývoj dítěte v mnoha oblastech: emocionální, rozumové, sociální a motorické. Dítě se po boku psa cítí v bezpečí, cítí oporu a roste v sebejistotě. Zažívá k pejskovi blízký a naplňující vztah jako ke svému příteli a „důvěrníkovi“. Může se s ním pomazlit a pohladit ho, což objektivně prospívá (nejen) dětské duši.

Se psem děti zažívají spoustu zábavy, ale zároveň se učí, jaké má pes potřeby, jak s ním komunikovat a jak se o něj dobře postarat. Rozvíjí se tak u nich zodpovědnost, spolehlivost, smysl pro povinnost, ale i tolerance a pozitivní vztah ke zvířatům a přírodě celkově.

děti chtějí psa

V neposlední řadě se pes stane novým členem rodiny, přičemž je prokázáno, že soužití s ním rodinu sbližuje a upevňuje vztahy i komunikaci. Mnohé z toho, co jsem výše psala o dítěti, zažívají díky psovi i dospělí.

Než pejska dítěti pořídíte, je třeba zvážit základní otázky

Psa de facto nikdy nepořizujete „dítěti“, ale kupujete ho celé rodině. Děti se zodpovědnosti učí s věkem a po částech a neměla by ležet nikdy jen na nich.

S pořízením psa musí souhlasit všichni členové domácnosti, kteří se o péči o pejska budou následně dělit. Je důležité myslet na ekonomickou a sociální situaci rodiny. Na to, zda je ve vašem bytě dostatek prostoru pro takového mazlíčka, a hlavně, zda na něj budete mít dostatek času. Ale to vám určitě nemusím připomínat. :-)

Udělejte si zkouškové období

Můžete nastavit „zkouškové“ období, během kterého bude dítě například chodit venčit psíka sousedce nebo pomůže u vašich přátel, kteří psa mají, či mu dáte něco o psech k nastudování.

Zásadní sdělení vám určitě poskytne i to, jakou máte obecnou zkušenost s dítětem: co do jeho zodpovědnosti, spolehlivosti, plnění úkolů a domluv, stálosti v zájmech…

Naše dcera si přála pejska snad od té doby, co viděla poprvé Maxipsa Fíka nebo nějaký podobný večerníček se štěnětem v hlavní roli. Pořád jsme se to snažili odkládat a hledali důvody: až budeme mít větší byt, až začne chodit do školy, až se přestane štítit psích hovínek v trávě apod. No a když jsme se přestěhovali, měli jsme doma školačku, která pokaždé v parku hledala opuštěné exkrementy a chtěla je správně odnést tam, kam patří, a došly nám veškeré výmluvy.

Než jsme ale úplně přistoupili na štěně, udělali jsme s dcerou dohodu. Musela nás přesvědčit, že péči o psa fakt zvládne. Postupně si nabrala domácí povinnosti, dokonce jsme jí půjčili od známých psa. Samozřejmě v téhle výzvě obstála, nejdůležitější ale bylo to, že jsme se s tím sami jako rodiče smířili. Protože ať se malá snaží, jak chce, psa mám teď samozřejmě hlavně já. Péče naší dcerky o psa je sekundární. Důležité je, že má nejlepšího kámoše i do deště – psí trávení na počasí nehledí. – Martin P.

Pokud se rozhodnete, že psa dítěti pořídit nemůžete nebo nechcete…

I přes všechny významné přínosy, které psí přítomnost vnáší do života dítěte i rodiny, můžete samozřejmě dojít k závěru, že současné podmínky nejsou pro pořízení psa vhodné. Ale jak to říct dítěti?

Dítě se přirozeně bude cítit zklamané, může se na vás zlobit nebo se bude snažit vás opakovaně přesvědčit. Pokuste se mít pochopení pro jeho emoce a touhy a zároveň mu poskytněte vlídné vysvětlení. Mělo by být co nejkonkrétnější, nejsrozumitelnější a pravdivé. Doporučuji se na tento rozhovor připravit. Dítě by v první řadě mělo cítit, že jste měli dobrou vůli psa pořídit a poctivě jste o tom přemýšleli. 

Dále tomu váš potomek potřebuje dobře rozumět, je tedy na místě vysvětlit mu, co všechno se sebou starost o pejska přináší, co z toho není možné naplnit a proč. Není určitě vhodné jako důvod pro nepořízení psa uvádět „nezralost dítěte“ nebo jeho „nespolehlivost“.

děti a pes

Naopak pomůže, když dítě pochopí, že péče o pejska není jen jeho věcí, ale odpovědností celé rodiny, která se na ni podílí. Pro dítě bude srozumitelné, když mu citlivě sdělíte reálné důvody, proč jste se rozhodli psa nepořídit. Například:

  • Jsme dlouho v práci, ty jsi ve škole a na kroužcích a pejsek by byl doma hodně sám.
  • Nemáme dost peněz na péči o pejska, který potřebuje i např. drahou veterinární péči.
  • Jezdíme často pryč, a ne všude může pejsek s námi.

Zároveň myslete i na budoucnost a na to, zda by za jiných podmínek bylo psa možné pořídit. Dítě se vás na to bude pravděpodobně i ptát. Můžete vždy říci, že to ještě nevíte, ale buďte opatrní ohledně slibů typu „až budeš větší“. Děti jsou na každý slib od dospělého velmi citlivé a doslovně jim věří.

I malý mazlíček má své přínosy

Zkuste promyslet, zda byste nemohli pořídit dítěti zvířátko, které je méně náročné na péči a starost (např. křeček, morče, potkan, želva). I takové zvířátko bude pro dítě milovaným mazlíčkem, vytvoří si k němu vztah, bude si ho moci pomazlit a učit se zodpovědnosti při péči o něj.

Vše pro domácí mazlíčky

Vše pro domácí mazlíčky

Hračky a doplňky nejen pro milovníky psů najdete na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články