Právě čtete

Co mě naučilo mateřství? Že rutina není nuda

4092  
Sdílet: 

Co mě naučilo mateřství? Že rutina není nuda

Kolotoč rodičovských povinností, které se opakují den co den, měsíc co měsíc, až dokud dítě nenastoupí minimálně na druhý stupeň ZŠ, je asi noční můrou mnohých bezdětných.

23. 10. 2020 3 min. čtení Lenka Puzlíková
Co mě naučilo mateřství? Že rutina není nuda

Pravidla a režim jsou nejčastější radou psychologů, jak zvládnout péči o dítě. A to nejen z pohledu dítěte, ale i rodiče. Dítě ví, jak den probíhá, jaké činnosti na sebe navazují, co má očekávat a co určitě ne.

O co více to dětem vyhovuje, o to více se to dospělému může zdát jako nekonečná nuda. Hlavně pokud býval váš „bězdětný“ den naprosto jiný. Na rozdíl od něj totiž rodič najednou funguje ve stále stejném kruhu: nakrmit, přebalit, zabavit, vyvětrat, umýt, uspat… a tak pořád dokola. Jak jsem se se strašákem jménem rutina popasovala já? Jednoduše. Udělala jsem z něj výhodu!

Rodiči rutina zjednoduší plánování dne. Nemusí tolik přemýšlet nad tím, co, kdy a jak udělat, protože postupuje v podstatě pořád stejně. Minimálně první dva roky. :-)

Díky rodičovské rutině jsem si konečně udělala čas na sebe

Můj den vždy začínal ranním krmením. A když měl Tomášek plné bříško, já jsem se ještě nalačno pustila do rozcvičky.

Během šestinedělí jen opatrně, ale potom jsem si začala každé ráno vyhrazovat 20 minut pro orbitrek a k tomu pár základních cviků na břicho a zadek. Tomík byl spokojený, napapaný a měl mě pořád na očích, protože ze své hrací deky sledoval, jak se mučím. :-) Ale to mučení stálo za to! Půl roku po porodu jsem měla o pár kilo méně než před těhotenstvím. Paráda! (Pravda ale je, že cvičicí rituál mi skončil, když Tom začal lézt. Už jsem ho totiž nemohla nechat volně s hračkami. Potřeboval parťáka, a to s mým cvičením úplně nešlo dohromady.)

Po ranním cvičení a snídani přišel čas vyrazit na čerstvý vzduch. Dvě hodiny dopoledne, dvě odpoledne. Moje procházky neznamenaly jen opatrné a pomalé tlačení kočárku, aby se dítě nevzbudilo. Bydlíme blízko polí, kde je vybudovaná dlouhá asfaltová cesta, a já jsem začala provozovat „kočárek walking“. Opravdu rychlou chůzí jsem po té cestě a zpět přes město nachodila každý den i 10–20 kilometrů. Tomík venku vždy krásně spal a nevzbudilo ho ani zastavení kočárku. Když už bylo teplo, dala jsem si uprostřed procházky pauzu v parku, vytáhla knížku a měla svůj klid. Nebo jsem si klidně zašla i na manikúru nebo pedikúru a Tomík to celé v klidu prospal. Když se za dva roky narodila Zuzka, kočárkování se muselo přizpůsobit tempu Tomáška, ale i tak jsme si to užili.

Výbava pro miminka i starší děti

Výbava pro miminka i starší děti

Na Tchibo.cz najdete hračky, oblečení i vybavení do pokojíčku.

Do e-shopu

Rutina ušetří hodně práce a vysvětlování

Například jsem nám vařila stejné jídlo, abych s tím měla co nejméně starostí. Dělala jsem pro Tomáška jako příkrm mrkvičkové pyré? Udělala jsem ho víc, opekla k tomu kousek kuřecího masa a měla jsem oběd i já. A čím byl starší, tím víc se naše jídla podobala. Jen jsem je pro sebe dělala slanější nebo kořeněnější. Pak už se Tom naučil, jak se správně jí, a jedli jsme vždy společně. Jednu lžičku Tomík, jednu já. Samozřejmě každý ze svého talíře a vlastním příborem. :-) Tak se Tomáš naučil, že i máma musí jíst a potřebuje na to svůj čas, a protože naše jídla vypadala stejně, nevymýšlel si, že by chtěl raději moje.

Stejným způsobem jsem přistupovala i k čištění zubů. Čistili jsme si je oba najednou, alespoň ráno po snídani. Večer jsme měli každý svůj čas. Z této rutiny se stal dobrý zvyk i u mladší dcerky Zuzky. Ještě nikdy jsem se s dětmi nemusela dohadovat o tom, zda si zuby budou čistit, nebo ne.

S rutinou se lépe plánuje a i rozhodování jde rychleji

Mít každý den jiný je dobrodružné, ale v rodičovském kolotoči kvůli tomu občas nestihnete vše, co jste potřebovali.

Takže já jsem si například zamilovala odložený start pračky a myčky (na dobu, kdy spíme nebo kdy jsme na procházce…), aby mě tyto provozní záležitosti nezdržovaly od jiných činností.

A nejen to! Rutina nám pomohla například i v tom, abychom si ušetřili čas na dovolené. Když jsme se na konci té loňské s kamarády domlouvali, kam pojedeme příště – jestli to stejné místo zopakujeme i počtvrté, padlo jednoznačné ano. :-)

Je to nuda? Ne. Spíš svoboda od zjišťování a rozhodování, co bude na novém místě v daný moment nejlepší. Víme, jaké jídlo můžeme očekávat v rámci polopenze, nemusíme hledat nejlepší místo na koupání, máme jistotu, že se děti zabaví a nevběhnou pod auto. Protože už to místo známe dobře my i děti.

Pokud jste povahou dobrodruh, rutina vám pravděpodobně nesedne ani jako rodiči. Já jsem si ji ale nakonec dokázala užít a proměnit ji v obrovskou výhodu. Tak se jí nebojte. :-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články