Právě čtete

Můj recept na Caffè Mocha s mátou: tuhle vánoční chuť budete milovat

661  
Sdílet: 

Můj recept na Caffè Mocha s mátou: tuhle vánoční chuť budete milovat

Připravte si se mnou dokonalý šálek kávy, který si můžete vychutnat jako hřejivý zimní dezert. Spojení espressa, máty, čokolády a nadýchané šlehačky vykouzlí tu pravou pohodovou atmosféru, i když je venku kolem nuly.

9. 12. 2025 2 min. čtení Jana Duffková
Můj recept na Caffè Mocha s mátou: tuhle vánoční chuť budete milovat

Já vím. Kombinace máty a čokolády, případně kávy, to člověk buď miluje, nebo nesnáší. Já se řadím do první skupiny, protože ona kontrastní chuť mě ve vzpomínkách přenáší do vánočních časů v dětství. Tehdy jsem mátovou čokoládu dostávala od prarodičů.

A můj dospělácký vánoční čas? Ten zase reprezentují různě ochucené šálky kávy. Spojení mentolového nádechu a silného espressa vytváří doslova sváteční požitek. A chtěla bych se s vámi podělit o recept, protože v předvánočním období se vám určitě bude hodit.

Jak dostat mátovou chuť do kávy?

Nejpohodlnější cestou se zdá být použití mátového extraktu. Ale jen do chvíle, než se ho pokusíte sehnat v obchodě. Většinou je to dost náročné, proto do mého receptu přijde domácí kořeněný mátový sirup a trocha oné slavné peprmintové čokolády. Budete tedy potřebovat jen to, co seženete ve většině supermarketů.

Recept na domácí kořeněný mátový sirup

Můžete ho připravit i v čistě mátové chuti, ale když přidáte koření podle mého receptu, chuť peppermint mocha bude ještě dokonalejší.

Ingredience:

  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek cukru
  • 1 celá skořice
  • 2 badyány
  • 1 lžička hřebíčku
  • snítka čerstvé máty

Postup:

  1. Do kastrůlku nalijte vodu a vmíchejte do ní cukr.
  2. Přidejte koření, postavte na sporák a zahřívejte až k bodu varu.
  3. Vařte na mírném stupni, dokud tekutina nezačne houstnout (objem se zredukuje zhruba na dvě třetiny až polovinu – pozor, neredukujte příliš, protože sirup po vychladnutí ještě zhoustne).
  4. Odstavte rendlík ze sporáku a přidejte celé stonky máty. Já je v tekutině ještě lehce mačkám tloučkem na mojito (můžete si pomoci například i dřevěnou kvedlačkou) – díky tomu se uvolní více chuti.
  5. Přiklopte poklicí a nechte 15 minut odstát, poté sceďte.

 

Recept na domácí Caffè Mocha s mátou

Tuto kávu můžete podávat se šlehačkovou čepicí nebo s vyšlehanou mléčnou pěnou. Mně víc chutná se šlehačkou a beru ji jako takový horký zimní dezert.

Ingredience na 1 šálek:

  • 1 silné espresso
  • 2 lžíce domácího mátového sirupu (recept výše)
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 35 g čokolády After Eight
  • 33% šlehačka na dokončení

Postup:

  1. Do rendlíku nalijte mléko a zahřejte ho k bodu varu.
  2. Odstavte, přidejte nalámanou čokoládu a míchejte metličkou, dokud se úplně nerozpustí.
  3. Do čokoládového mléka vmíchejte mátový sirup a čerstvě připravené espresso.
  4. Nalijte do sklenice vhodné k podávání teplých nápojů.
  5. Kávu ozdobte vyšlehanou šlehačkou. Můžete ji ještě poprášit skořicí a dozdobit kouskem čokolády a čerstvou mátou.

TIP:

Funguje to i v ledové verzi! Stačí hotový nápoj nechat lehce vychladnout a poté ho nalít do sklenice plné ledu. A pokud to chcete ještě vylepšit a máte výkonný mixér, rozmixujte vše na mátovou kávovou tříšť.

Kávovou chvilku si můžete vychutnat i s dětmi.

Těm naservírujte pouze peprmintové čokoládové mléko ochucené sirupem. A nezapomeňte šlehačku vyšperkovat cukrovými posypkami, čokoládovými hoblinkami nebo mini marshmallows!

 

Nezapomeňte mrknout i na další videa!

Sledujte zde
Přehrát znovu

Přidejte si kávu do zákusku!

Vyzkoušejte tento jednoduchý návod na kávový sirup, který chutná skvěle například se skořicovým šnekem.

Domov plný radosti

Domov plný radosti

Užijte si pohodu s blízkým v pohodlí a teple. Nová kolekce pro celou rodinu nyní k dostání na tchibo.cz.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články