Právě čtete

Jedna křída, deset tipů na zábavu

12432  
Sdílet: 

Jedna křída, deset tipů na zábavu

Co vás napadne, když vezmete do ruky křídu? Jestli ve vás zůstal ještě kousek dítěte, nejspíš teď myslíme na to samé.

6. 5. 2020 5 min. čtení Redakce
Jedna křída, deset tipů na zábavu

Kdo má v kapse kousek křídy a před sebou volný chodník, ten se nikdy nudit nebude – to platilo za našeho dětství stejně jako dnes. Pamatujete si ještě, co všechno se s ní dá zažít?

Šlapej jenom na… modrou!

Hrstka barevných kříd promění kousek betonu ve skvělé hřiště. Čím delší úsek pomalujete, tím bude hra náročnější. Jak na to? Je to snadné a s malováním vám mohou pomoci i děti:

  • Pomalujte plácek různými tvary (čtverce, kruhy, trojúhelníky…).
  • Tvary dělejte v různých barvách.
  • Některé vybarvěte a jiné zase nechte prázdné.

A pak už jen stačí vyhlásit, že teď se smí skákat jenom po jednom tvaru nebo jedné barvě. Kdo se dostane na druhý konec jako první? Obměnou a ještě napínavějším dobrodružstvím může být, když každý další krok vyhlašujete samostatně.

Cesta z bludiště

V malém bludišti si mohou hrát panenky, ve velkém i děti a vy klidně s nimi. Vymyslet vlastní bludiště zabere nejméně čtvrt hodiny, někdy i hodinu – pokud se vám do toho zrovna dneska nechce, stáhněte si vzorové plánky na internetu a hurá do malování! Pokud máte starší děti, klidně situaci otočte ‒nechte je připravit pořádné bludiště jenom pro vás nebo jejich kamarády.

Házení na terč

Popadněte něco, co se vám jen tak neodkutálí (ideální jsou třeba hakisáky), namalujte terč a můžete začít soutěžit. Kam si zapisovat body? Samozřejmě zase křídou na chodník! :-)

  • Jednoduchý terč: vnější kruhy jsou za méně bodů, vnitřní za více.
  • Nakreslete alespoň 4 vrstvy: za 10, 25, 50 a 100 bodů.
  • Složitější terč: kruhy si rozdělte paprskovitě na další zóny a obodujte je tak, jak odhadnete náročnost.

Trocha matematiky

Příklady podle náročnosti, která je pro ně zrovna aktuální, můžete s dětmi procvičovat i na namalované dráze (a na jejím konci schovat odměnu). Vzpomínáte, jak jste jako děti hrály deskovou hru, kde jste se z jednoho políčka dostaly na další „zkratku“ v podobě žebříku? Namalujte ho i na matematickou dráhu! Vstupenkou na žebřík je výsledek náročnějšího příkladu.

Hra s písmeny

Zadání je jednoduché: skoč na písmenko a vyjmenuj věci, které na něj začínají! Hra je složitá přesně tak, jak si ji uděláte, a můžete ji opakovat mockrát, pokaždé s jiným zadáním. Lámete si hlavu, jaké zadání dětem připravit? Máme pro vás pár příkladů:

  • Města (alespoň 3).
  • Podstatná jména (alespoň 10 nebo 15).
  • Aktivity/sporty (alespoň 1).
  • Vlastnosti (alespoň 3).
  • Věci ze světa kolem nás (alespoň 5).

Zahrajte si dámu

Zahrát si „deskovku“ na čerstvém vzduchu teď láká i spoustu dospělých. S křídou si můžete vytvořit improvizovanou hrací desku a strávit tak příjemných pár minut. Figurkám v dámě se říká kameny. A v tomto případě nejspíš budete hrát s kameny opravdovými. Abyste rozlišili své kameny od protihráčových, každému týmu přidělte jednu barvu a kameny pak nabarvěte křídami. Nebo můžete hrát stejně jako my se šiškami, listy a dalšími poklady, které najdete kolem sebe.

Osvěžte si základní pravidla hry dáma

  • Každý hráč má 12 kamenů a rozestaví je do tří řad, vždy na černé (vybarvené) políčko. Začíná vždy bílý.
  • Táhne se v diagonále (šikmým pohybem), vždy o jedno pole. Tzn., že hra probíhá jen v černých polích.
  • Pokud hráči „stojí v cestě“ kámen protihráče a za ním je volné pole, musí hráč kámen přeskočit. Tím „zruší“ figurku protihráče a odstraní ji ze šachovnice.
  • Cílem je dostat se na protější stranu a shromáždit na jednom políčku dva kameny, které se tímto mění v dámu. Klasicky se pak dva kameny postaví na sebe, ve venkovních podmínkách můžete jeden dát stranou a jeden označit –ano, i na to se křída hodí. :-)
  • Obyčejný kámen smí pouze dopředu, dáma i dozadu. Dáma navíc může skákat neomezeně daleko, obyčejný kámen jen o jedno pole.
  • Cílem hry je vyřadit všechny soupeřovy figurky.
  • Hra může skončit taky ve chvíli, kdy hráč nemá žádnou možnost pohybu –a tím prohrál.

Různé variace pravidel najdete třeba na webu České federace dámynebo se podívejte na video.

Klasický panák

Pamatujete si ještě, jak se skáče? Někdo ho hopsal jenom tak, z políčka na políčko, jako takovou rozcvičku. Podle pravidel, která platí už od 19. století, k tomu ale ještě potřebujete kamínek nebo křídu, a některá pole se pak přeskakují.

  1. Nakreslete startovní čáru mimo panáka, odkud se bude skákat a házet.
  2. Hoďte kamínek/kousek křídy na první políčko. Pokud se trefíte, smíte pokračovat, když ne, prohráli jste! :-)
  3. Pole s kamínkem se přeskakuje (takže v prvním kole začínáte od dvojky), zbytek panáka se klasicky doskáče tam a potom zpátky. Cestou zpět kamínek zvedněte a pole už proskočte.
  4. Máte? Hoďte kamínek na druhé pole –opět se musíte trefit! A pak zase tam a zpět, při první cestě se pole s kamínkem přeskakuje, cestou zpět se kamínek zvedá a polem se skáče.
  5. Cílem je bezchybně házet kamínky postupně na všechna pole a pak vždy proskákat panáka oběma směry.

skákání panáka

Jak daleko skočíš?

Pokud toho ještě nemáte dost, křídy poslouží i pro namalování dráhy, kde se můžete vzájemně poměřovat v délce skoku. Může být měřená po metrech nebo taky třeba co tři kroky nový zářez a podobně. V základu stačí dráhu označit čarami, ale když si s ní vyhrajete, skáčete do barevných polí.

Dráha s úkoly

Už jen její namalování může být způsob, jak zabavit dítko na pořádnou chvíli. ;-) Nechte mu sadu pěkně barevných kříd a počkejte si, co vymyslí. Jaké úkoly do dráhy schovat? Inspirujte se:

  • Skok o jedné noze.
  • Na obou nohách.
  • Otočit se.
  • Zatleskat.
  • Zazpívat.
  • Udělat zvuk jako… (někdo/něco).
  • Tlesknout pod kolenem.
  • Zatahat se za nos.
  • Předvést „kuřátkový tanec“.

Rozbalit

Sbalit

Kreativní fotky

A na závěr ještě jedna aktivita, která děti zabaví v první řadě svou přípravou: obrázky, které pak sami dotvoří! Nechte je namalovat si třeba motýlí křídla, louku plnou květin, létací balon na nebi, pirátskou loď na rozbouřeném moři… a pak si „vlézt do obrazu“ a nechat se v něm zvěčnit.

To bude určitě chtít staré oblečení na lítačku a jistě pak nepůjdete hned na zmrzlinu, ale hned si umýt ruce – nicméně ty výsledné fotky ze to pak stojí. Pokud ale nechcete, aby se kdokoli válel po zemi, podobná fotka může vzniknout třeba i s pejskem nebo panenkou. :-)

Křídy jsou zkrátka univerzálním prostředkem k odpoledni nebo snad i celému dni plnému zábavy. Zabavíte jimi jedno dítě, ale i celou partu. Jednotlivé hry si navíc můžete upravovat podle toho, kolik let je vašim dětem, a dělat je ještě náročnější, nebo je naopak zjednodušit.

Zavzpomínali jste si s křídami na své dětství? A u jaké ze všech her nejvíc? Kromě kříd se venku můžete s dětmi zabavit i dalšími aktivitami, které jste možná v nějaké obměně hrály jako děti.

Co takhle házení kroužků na špalíčky, ztížené o to, že musíte trefit správnou barvu kroužku na správnou barvu špalíčku? Nebo takové piškvorky, které jdou sbalit na cesty a můžete je hrát pořád dokola i bez papíru a tužky? A také jste si jako děti kopaly s hakisákem? Možná sami sebe překvapíte, jak snadno se zas do dětských let vrátíte.

Volnočasové oblečení pro děti

Volnočasové oblečení pro děti

Nové kousky, nejen na ven, najdete na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články