Moje srdce patří létu. A když se začnou zkracovat dny a sluníčko slábne, skoro by se chtělo chystat k zimnímu spánku. Nezbývá mi než ho držet při životě podzimními kafíčky se šlehačkovou čepicí.
Co je Caffè latte con panna?
Nejde o úplně tradiční nápoj, ale v kavárnách ho potkáte často. V podstatě by se dalo říct, že je to mléčná káva se šlehačkou. A šlehačka k pekanovému sirupu opravdu sedí. Pokud ji nemusíte, klidně si připravte klasické latte.
Recept na domácí sirup z pekanových ořechů
Skvěle se hodí nejen do kávy, ale využijete ho i jako polevu na vafle nebo lívance. Pokud jím tedy plánujete vylepšovat dezerty, klidně množství surovin zdvojnásobte.
Ingredience pro 80 ml sirupu:
- 2 hrnky pekanových ořechů
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek třtinového cukru
- ¼ lžičky soli
Postup:
- Ořechy nasekejte nahrubo a nasypte je do malé pánve.
- Nasucho je na mírném stupni opékejte, aby se hezky rozvoněly.
- Přidejte ½ hrnku vody, sůl a cukr.
- Míchejte a pomalu přiveďte k varu. Vařte, dokud se na hladině nezačnou tvořit větší pevnější bublinky.
- Přes jemné sítko sceďte do misky.

Rozbalit
Sbalit
- Odeberte ½ ze scezených ořechů a vložte je do výkonného mixéru spolu s ½ hrnku vody.
- Mixujte, dokud vše není úplně hladké – mně to trvalo asi 3 minuty.
- Scezenou tekutinu, která vznikla při prvním vaření, vraťte do pánve a přidejte k ní tu rozmixovanou.
- Opět promíchejte, přiveďte k varu a několik minut vařte do mírného zhoustnutí. Myslete na to, že po vychladnutí bude sirup hustější než zatepla. Pokud si nejste jisti konzistencí, odeberte lžičku z pánve a kápněte na studený talíř. Podle hustoty se rozhodněte, jestli už je sirup dostatečně provařený.
- Hotový sirup přelijte do uzavíratelné lahvičky a nechte úplně vychladnout. Skladujte v lednici, kde vydrží asi týden.

Rozbalit
Sbalit
Co se zbytkem vařených pekanů?
Rozhodně je nevyhazujte! Zůstanou hezky obalené cukrovou směsí a chutnají fantasticky. Rozprostřete je, aby se neslepily dohromady, a později je využijte na dozdobení kávy. Nebo je snězte hned.

Pusťte se do kávy s pekanovým sirupem
Sirup už máte, takže si zapalte svíčku, nachystejte oblíbenou knížku a deku, pod kterou se schováte před podzimem. Káva je skoro hotová.
Ingredience:
- 1 espresso (já jsem použila zrnka Tchibo Barista)
- 150 ml mléka
- 2 lžíce pekanového sirupu (nebo podle vaší chuti)
- 33% smetana
Postup:
- Vychlazenou smetanu nalijte do vyšší nádoby a vyšlehejte z ní šlehačku.
- Připravte si espresso a ohřejte mléko.
- Do sklenice vhodné k servírování teplých nápojů nalijte jako první pekanový sirup.
- Přidejte mléko a poté pomalu nalijte i kávu.
- Navrch vše ozdobte šlehačkou. Buď použijte lžíci, nebo zdobicí sáček.
- Pokud vám zbyly pekany z přípravy sirupu, přidejte je na šlehačkovou vrstvu.
I v chladných dnech občas dávám přednost ledové kávě. Jestli to máte stejně, mám pro vás dobrou zprávu. Tenhle nápoj se dá také připravit ledový! Stačí vmíchat pekanový sirup do kávy a tu nalít do sklenice plné ledu spolu s mlékem. Nebo si ledové kostky rovnou udělejte ze sirupu.
Jaké jsou benefity pití kávy? 👇
- Probuzení a povzbuzení
- Přísun energie
- Ochrana jater

Garance nejnižší ceny s TchiboCard
S TchiboCard seženete kávu Tchibo Barista za ty nejlepší ceny. Pouze na tchibo.cz