Právě čtete

Pokojovky podle feng šuej: Kde je správně umístit, aby kvetly i vaše nervy

634  
Sdílet: 

Pokojovky podle feng šuej: Kde je správně umístit, aby kvetly i vaše nervy

Rostliny reagují na světlo, teplotu a dokonce i na dotek! Když je správně umístíte, přinesou vám domů nejen čerstvý vzduch, ale i pořádnou dávku pozitivní energie. A jak na to? Stačí se inspirovat feng šuej. 

15. 10. 2024 6 min. čtení Viola Černodrinská
Pokojovky podle feng šuej: Kde je správně umístit, aby kvetly i vaše nervy

Moje balkánská babička měla ke kytkám zvláštní vztah. Nejen že je pečlivě zalévala, pravidelně přesazovala i hnojila, ale dokonce je hladila a povídala si s nimi. Říkala: „Když máš kytku ráda a přistupuješ k ní s dobrým úmyslem, ani kaktus tě nepíchne.“  Zní to trochu zvláštně? Možná, ale věda jí dává za pravdu.

V roce 2014 výzkumníci z La Trobe University zjistili, že rostliny dokážou vnímat dotek a reagují na něj. Umí zaznamenat mechanické podněty, jako je pohlazení nebo vítr, tehdy (asi i dnes) to bylo překvapivým objevem. A v roce 2022 vědci z Lundské univerzity ve Švédsku odhalili, že za touto reakcí stojí specifické proteiny, které umožňují rostlinám tyto podněty vnímat.

Takže když babička hladila své kaktusy, možná je opravdu uklidňovala víc, než jsme si kdy uvědomovali. Mimochodem, její oblíbenou rostlinou byla trnová koruna. Když babička zemřela, pár týdnů jsem se o tu kytku pečlivě starala. Chtěla jsem babičce dokázat, že to zvládnu, že i když už tu není, postarám se o její kytky. Nezvládla jsem to. Ta kytka po pár týdnech prostě uhnila. Možná jsem to přehnala se zálivkou, možná jsem kytku málo hladila a možná jsem ji jednoduše umístila na špatné místo v našem bytě.

A tady přichází na scénu feng šuej. Sice nejsem žádný odborník, ale existují principy, které vám ukážou, jak pokojovky umístit tak, aby byly nejen zdravé, ale aby i celý pokoj působil harmonicky. Feng šuej totiž zohledňuje proudění energie v prostoru – kam dát kytku, aby přitáhla pozitivní energii, a naopak, kterým místům se vyhnout, aby se vyvarovala stagnaci. Takže pokud vaše kytka nevypadá zrovna šťastně, možná to není jen o tom, že má málo vody nebo špatné světlo. Třeba potřebuje přestěhovat.

Trend s hlubokými kořeny v historii

Feng šuej, které má kořeny více než 3000 let zpátky, rozhodně není jen další trendy záležitost. Je to umění, jak pracovat s energií (čchi) v prostoru, aby nám přinesla harmonii, klid, a dokonce i prosperitu. Jeho principy jsou založeny na pozorování přírody, toku řek a pohybu větru. Lidé zjistili, že když se postaví dům nebo rozmístí věci určitým způsobem, proudí energie v prostoru lépe, což má pozitivní dopad na lidi, kteří tam žijí. A to je ten základní princip: když květiny a další prvky v místnosti rozmístíte tak, aby podporovaly volný tok energie, budete se doma cítit lépe. O stejně tak i vaše rostliny.

Proč to funguje?

Květiny čistí vzduch a jsou ideálním nástrojem pro harmonizaci interiéru. Ve feng šuej totiž hraje obrovskou roli živá energie, kterou přirozeně přinášejí. A teď si to představte: rostlina s měkkými, zaoblenými listy vytváří jemnou, uklidňující energii. Rostlina se špičatými listy zase působí dynamicky a energicky. Tímto způsobem můžete cíleně ovlivňovat atmosféru v místnosti.



Vhodné pokojové květiny podle feng shui
Vhodné pokojové květiny podle feng šuej

A i když náhodou nevěříte, že to všechno kolem energie funguje, výsledek vás překvapí. Když jsem se rozhodla uspořádat květiny podle feng šuej, můj byt najednou působil útulněji a upraveněji. Takže i kdyby to „nefungovalo“, stále získáte skvělý bonus – krásnější prostor, kde vám bude prostě líp.

Jak rozmístit květiny podle feng šuej (a jak jsem to udělala doma)

Začala jsem s tím, že jsem nechtěla nakupovat žádné nové kytky – doma jich mám víc než dost. Místo toho jsem se podívala na to, co podle feng šuej přináší pozitivní energii a jak jsou na tom moje pokojovky. A tady je, jak jsem na to šla:

Obývací pokoj: místo pro rodinu a přátele

Chci, aby tu proudila přátelská a příjemná energie, takže podle feng šuej jsou ideální orchideje nebo bambus – podporují růst a prosperitu. Rostliny patří do rohů, kde energie stagnuje, aby se zajistil volný tok čchi.

Co mám já?

  • Ficus lyrata – podle feng šuej tahle rostlina podporuje stabilitu a růst, což je přesně to, co potřebuji v obýváku. Nakonec jsem jí našla místo blízko okna, kde má dost světla, a teď roste jako z vody (nebo spíš jako z okna?). Taky jsem ji párkrát přemísťovala, než jsem našla to pravé místo.
  • Pilea (aka penízková rostlina) – máme doma spoustu pilejí, a to nejen proto, že se jednoduše množí. Podle feng šuej přitahuje prosperitu a hojnost – její kulaté listy připomínají peníze (škoda, že se peníze nesemení stejně snadno). Pileu jsem umístila do jihovýchodního rohu místnosti, který podle feng šuej podporuje finanční růst. Plus je to perfektní místo u okna, kde se jí daří.

Další vhodné květiny:

  • Areka palma – skvěle zlepšuje kvalitu vzduchu a přináší pozitivní, svěží energii do prostoru. Je to ideální volba pro prostory, kde trávíte hodně času.
  • Zamioculcas – je spojován s růstem a odolností, a navíc je velmi nenáročný na péči. Skvěle se hodí do místností, kde chcete podporovat růst a stabilitu.
  • Orchideje – symbolizují hojnost a prosperitu a jsou ideální pro podporu růstu a pozitivní energie v obývacím pokoji.
  • Jasmín – podporuje harmonii a přitahuje pozitivní vztahy. Je skvělý pro vytvoření příjemné, uklidňující atmosféry.

TIP: Pokud máte doma pracovní kout, rostliny jsou skvělým prostředkem, jak podpořit produktivitu a kreativitu. Feng šuej doporučuje umístit do zorného pole na stůl nebo poblíž zněj zelené rostliny, které přirozeně čistí vzduch a zlepšují soustředění. Bambus nebo dracena jsou ideální pro podporu růstu a kreativity.

Ložnice: klidný přístav

Tady jde hlavně o relaxaci a klid. Podle feng šuej jsou ideální jemné rostliny, jako třeba levandule, které podporují klidnou energii. Ale pozor, nevhodné je mít rostliny blízko postele – mohou narušovat spánek.

Co mám já?

  • Mám v ložnici dva stromy štěstí (Pachira aquatica). A tady jsem narazila. Stromy štěstí jsou skvělé pro přitahování bohatství a růstu, ale v ložnici podle feng šuej působí moc dynamicky. Přesunu je tedy do obýváku nebo pracovny, kde budou přitahovat štěstí a nebudou rušit spánek. Takže bonus: klidný spánek zůstane klidný a štěstí bude dál proudit.

Další vhodné květiny

  • Aloe vera – kromě toho, že čistí vzduch, feng šuej jí přisuzuje ochranné vlastnosti proti negativní energii.
  • Tchynin jazyk (Sansevieria) – má silné schopnosti čistit vzduch a přináší energii, která posiluje zdraví a vitalitu.
  • Fialky – tyto jemné květiny symbolizují mír a klid. Jsou ideální pro podporu regenerace těla během spánku.
  • Břečťan (Ivy) – skvělý čistič vzduchu, břečťan zároveň podporuje příjemnou a uvolněnou atmosféru, což je klíčové pro zdravý spánek.

TIP: Nezapomínejte taky na koupelnu. Ta je ve feng šuej vnímány jako prostor, kde dochází k odtoku energie. Proto je důležité mít v koupelně rostliny, které tuto energii čistí a revitalizují. Ideální jsou rostliny, které milují vlhkost, jako je kapradina nebo orchidej. Umístěte je poblíž zrcadla nebo oken.

Kuchyň: srdce domova

Kuchyň symbolizuje hojnost a zdraví, takže sem patří bylinky jako bazalka nebo tymián, ale i rostliny jako aloe vera, bambus nebo fíkus. Ty podporují rovnováhu mezi elementem vody (dřez) a ohněm (sporák). A věřte mi, když je v kuchyni energie v rovnováze, vaření jde samo. Skoro.

Co mám já?

Takže kuchyň sdílí místo s jedním ze čtyř našich stromů štěstí a s několika kaktusypileou. A co na to feng šuej? No, pichlavé trny kaktusů prý blokují pozitivní energii a mohou narušovat harmonii – hlavně tam, kde se připravuje jídlo, což je symbol prosperity. Pokud je ovšem máte rádi tak jako já, můžete je umístit do oblastí, které nejsou centrální nebo přímo u kuchyňské linky. Ideální je, aby nebyly ve vašem přímém zorném poli, zvlášť pokud v kuchyni trávíte hodně času.

Další vhodné květiny:

  • Bazalka – podle feng šuej přináší štěstí a zdraví, ideální pro kuchyň.
  • Tymián – přináší rovnováhu mezi vodou a ohněm, harmonizuje kuchyňský prostor.
  • Aloe Vera – má čisticí a ochranné vlastnosti, hodí se vedle dřezu nebo okna.
  • Rozmarýn – podporuje zdraví a klidnou atmosféru, vhodný na okenní parapet.
  • Fíkus benjamin – harmonizuje prostor a zlepšuje kvalitu vzduchu.

Nakonec jde hlavně o to, jak se s kytkami cítíte vy. Pokud vám přinášejí radost a dobrou energii, feng šuej to zvládne. Spokojenost je totiž základem harmonie, ne nějaká přísná pravidla.

Pro poklidný spánek

Pro poklidný spánek

Pohodlné oblečení a bytové doplňky

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články