Nevím, jak jsem mohla žít bez mascarpone. Tahle dobrota je to nejlepší na zdobení sladkých moučníků!
Z mascarpone šlehám smetanově jemný krém, se kterým plním rolády, zákusky, košíčky nebo řezy. Dá se toho s ním vymyslet spousta: našlehat se smetanou, pokapat medem, smíchat s rozpuštěnou čokoládou nebo lískoořískovým krémem… pokaždé je výsledek dokonalý. Skvěle drží tvar, takže ho klidně můžu použít i na zdobení pomocí zdobicích sáčků. A právě krém z mascarpone je perfektní i v tomto receptu.
Recept na kávové řezy s krémem z bílé čokolády
- Doba přípravy: 40 minut
- Doba pečení: 30 minut
Na 1 plech potřebujete:
na těsto:
- 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
- 150 g moučkového cukru
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžíci kakaa
- 100 ml kávy (na pečení mám nejraději instantní Tchibo FOR BLACK’N WHITE)
- 6 lžic oleje
na krém:
- 150 g bílé čokolády
- 400 g mascarpone
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžíci nasekaných ořechů
- karamelový toping (osvědčený mám Dr. Oetker)
Postup:
V míse ušlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny. Poté do těsta zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Přidejte polovinu kávy, olej a ušlehejte hladké těsto. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Hotové těsto nalejte na plech vyložený pečicím papírem. Korpus pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Ještě horký ho pokapejte zbylou kávou.
Bílou čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni. Pak ji vmíchejte do mascarpone a prošlehejte. Hotový krém přendejte do zdobicího sáčku a naneste na vychladlý korpus. Na pracovní plochu si připravte alobal.
Poté do suché pánve nasypte cukr. Nechte ho pomalu rozpouštět. Když má karamel zlatavou barvu, přidejte nasekané ořechy, promíchejte a karamel nalejte na alobal. Nechte ho ztuhnout (trvá to pár minut) a pak ho nasekejte. Nasekaným karamelem ozdobte krém a nakonec pokapejte karamelovým topingem.