Právě čtete

Hladká ančka couračka

37248  
Sdílet: 

Hladká ančka couračka

Tradici nosí třeba staré recepty na postní polévky. Mám je ráda. Naprosto jednoduché chutě bez příkras. Nejlepší je couračka, která se má jíst z jednoho hrnce. Tak se vynasnažím svolat chasu od počítačů a budem courat zelí po stole. Až do Velikonoc.

24. 2. 2017 3 min. čtení Kateřina Winterová
Hladká ančka couračka

Zima už má na kahánku, přátelé! (No, ještě chvíli tu bude…) Lidovou veselici zvanou masopust už jsem si užila s maškarami z Vortové na Veselém Kopci na Vysočině a pomalu se blíží doba půstu a těšení se na Velikonoce. Bude to čtyřicetidenní postní doba bez masa a jiných radovánek. Půst držím před Velikonocemi už léta. Dříve to pro mě bylo utrpení vydržet déle než měsíc bez živočišných produktů a sladkostí. Ale postupem let se měnil i můj jídelníček a závislost na pochutinách tohoto druhu se dala zdolávat stále snadněji.

Horší už je to s pamětí. Nemám problém jíst jenom zeleninu, obiloviny, sušené ovoce nebo ořechy. Můj problém je, že prostě zapomínám, že mám půst a sním něco „nepovoleného“. Půst totiž není jen o jídle, ale i o zastavení se a rozjímání. A to je trošku komplikace. Tradičně lidé v zimě a předjaří pro samý sníh, zmrzlou půdu a omezené zásoby jídla zůstávali doma a prožívali, podobně jako příroda, klidové období k načerpání nových sil do nové sezony na poli. Já ve městě, se svými rozvětvenými pracovními radostmi a neutuchajícím shonem, prožívám v zimě medvědí únavu a rozjímání se u mě rovná spaní. A to se pak lehce zapomene na půst. Ale nevzdávám se.

couracka_MG_9869

Couračka

Suroviny

400 g brambor
½–1 lžička kmínu
sůl
250 g kysaného zelí
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
3 kuličky černého pepře
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
½ lžičky sladké papriky
200 ml smetany na vaření

Postup

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě s kmínem doměkka. Neslijeme! Zelí nakrájíme nahrubo a uvaříme zvlášť se zbylým kořením doměkka. Vaříme je zvlášť proto, že v kyselé vodě by se brambory neuvařily.

V pánvi rozehřejeme polovinu másla, vmícháme mouku a připravíme jíšku. K bramborám vmícháme uvařené zelí a papriku, zahustíme jíškou, povaříme 5 minut, přidáme zbylé máslo a smetanu a podáváme.

TIP: Pokud na sebe chcete být opravdu přísní, vynechte na závěr smetanu.

hladkaancka_MG_9982

Hladká ančka

Suroviny

100 g sušených hub
400 g brambor
1 l vody
1 lžička soli
1 lžíce kmínu
200 ml mléka
3 vejce
100 g hladké mouky
1 lžička octa dle chuti

Postup

Houby propláchneme horkou vodou, brambory nakrájíme na kostičky a vsypeme do hrnce. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín a propláchnuté houby a vaříme zhruba 20 minut, až brambory téměř změknou. V hrnku s mlékem rozšleháme 1 vejce s moukou, mírně osolíme a opatrně vlijeme do vroucí polévky. Přidáme 2 rozšlehaná vejce a necháme ještě 2 minuty vařit. Dochutíme octem.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články