Právě čtete

Tzatziki klasicky

14137  
Sdílet: 

Tzatziki klasicky

Tzatziki jsou u nás doma velmi oblíbeným jídlem. Protože nám česnek nevadí a okurek se vždycky urodí dost, umějí tzatziki připravit už i děti.

13. 10. 2017 2 min. čtení Kateřina Winterová
Tzatziki klasicky

V Řecku jsem byla trochu překvapená, jak hutné tzatziki mohou být a jak obyčejné, bez příkras a také jako doprovod dalších jídel se tam servírují. Já si tzatziky klidně dám dohromady se sušenými rajčaty a kusem parmazánu jako tapas. Nevadí mi míchat různé kuchyně světa dohromady, ba naopak. Proto je klidně připravíme k pečenému kuřeti s bramborami nebo společně s lososem. Ale samozřejmě že se souvlaki a pitou vyniknou nejlépe!

Zajímavé je ovšem pozorovat, kolik originálních receptů na zaručeně pravé tzatziki existuje a kolik různých lidí z různých konců světa pokládá svůj zážitek z Řecka za ten pravý. Je to jak s těmi jídly ve skanzenu. Stejná omáčka, ale jiná část Řecka, tak se prostě recept mění. Anebo si každý ten jogurt s okurkou a česnekem trochu přikrášlí. Třeba. A je to jedno. Proto v receptu uvádím ingredience podle chuti. Někdo zažil a ochutnal koprové tzatziki, někdo je má rád s mátou. A mě baví, že se u některých jídel propojí jen pár obyčejných surovin a vznikne ikonické jídlo. Okurky se naštěstí dají poměrně snadno sehnat skoro celý rok i v bio kvalitě a grilovací sezona zdaleka nekončí. Takže si pusťte Marthu a Tenu Elefteriadu a vzhůru za tzatziki na pomyslný gurmánský Olymp!

Suroviny

2–3 okurky hadovky
cca 500 g hustého jogurtu
cca 4 stroužky česneku
sůl
pepř
podle chuti citronová šťáva, olivový olej, čerstvý kopr, čerstvá máta

Postup

Okurky oloupeme, rozkrojíme a vydlabeme semínka. Nastrouháme do mísy a doplníme jogurtem tak, aby byl poměr okurek a jogurtu vyrovnaný. Přidáme najemno nastrouhaný česnek podle chuti, jakou zvládneme. Jemně posolíme a popepříme. A teď už jen ladíme chuť i pomocí citronu a bylinek, které najemno pokrájíme. Můžeme zakápnout olivovým olejem. Podáváme chlazené jako salát , dip, jako přílohu k masu nebo k hranolkům a hlavně k pitě.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články