Právě čtete

Filet s citronem nebo řízek s chilli? Vyzkoušejte ochucené strouhanky

30438  
Sdílet: 

Filet s citronem nebo řízek s chilli? Vyzkoušejte ochucené strouhanky

Vaření jsem si začala užívat, když jsem si uvědomila, že v kuchyni můžu neomezeně experimentovat – vždyť co se stane horšího, než že k večeři bude nakonec jenom chleba s máslem? Skládat chutě a dávat nový šmrnc klasickým receptům, to mě baví úplně nejvíc.

5. 12. 2018 4 min. čtení Marie Háková
Filet s citronem nebo řízek s chilli? Vyzkoušejte ochucené strouhanky

Moje nejnovější nadšení se jmenuje ochucené strouhanky. Tolik nových možností s jedním obyčejným řízkem nebo filetem! Nejlepší je, že si můžu připravit pokaždé jinou směs, a vykouzlím tak úplně nové jídlo.

Co všechno můžete do strouhanek vyzkoušet?

Bylinky

V podstatě každá bylinka, která se hodí k masu, se bude hodit i do strouhanky. Ty čerstvé voní i chutnají intenzivněji, ty sušené zase máte k dispozici pokaždé. Moje osvědčená čtveřice je oregano, petržel, rozmarýn (to, co vypadá jako borovice) a tymián (to druhé – taky se vám pletou?).

Čtěte také: Test 4 DIY návodů na kořenky: co je super a co propadák?

Různá „dochucovadla“ (citron, cibulka, semínka, chilli)…

  • Semínka vytvoří v krustičce příjemnou strukturu. Sezam a lněné semínko u mě vedou. Dýňová, slunečnicová a konopná semínka si nechávám spíš do salátů a chia semínka se do řízků opravdu nehodí.
  • Citronová kůra je podle mě ještě lepší než pokapat řízek citronem. K rybám je to perfektní. Dávám přednost bio citronům, které by neměly být ošetřené žádnými látkami, které není vhodné jíst.
  • Chilli je moje osobní slabůstka. Miluju ho. Do strouhanky přidávám v hmoždíři rozmělněné větší kousky, šlo by pracovat i s hodně jemně nakrájenou čerstvou papričkou nebo mletým chilli, ale vločky se mi osvědčily nejvíc. Nešetřím s nimi, při smažení se chuť trochu stáhne.
  • Smažená cibulka se hodí spíše ta sušená, čerstvá by strouhanku zbytečně nacucala vlhkostí. Dodává nasládlou chuť.
  • Sušená rajčata používejte pouze ta suchá, ne naložená v oleji (opět by strouhance přidaly nechtěnou vlhkost). Vždycky je předkrájím na malé kousky. Řízku dodají „italskou“ chuť.
  • Sušené olivy jsou stejný případ jako rajčata. Nikdy nepoužívejte ty v nálevu ani okapané, jedině opravdu sušené (seženete většinou ve specializovaném obchodě s potravinami).

Moje vyzkoušené kombinace

Co do strouhanky přidáte, to je vždycky na vás. Já mám vyladěné čtyři kombinace, o které se s vámi podělím. Ale určitě se nebojte vyzkoušet něco vlastního!

Směs chystám tak, že nejdřív nasekám bylinky nebo ochucovadla, a pak je ještě rychle proženu v robotu se sekacím nástavcem s vodorovnými břity (někdy se označuje jako food processor) se strouhankou, tak se vše skvěle promíchá.

Hodí se vědět: jak na šťavnaté řízky?

Obalené maso na pánvi jen zatáhnu (aby strouhanka zezlátla z obou stran), ubrouskem stáhnu mastnotu a pak je dám dopéct na cca 20 minut do trouby vyhřáté na 160–180 °C. Maso je měkké, šťavnaté a nemáte pocit, že jste u toho vypili friťák.

Je lepší smažit řízky ve vrstvě oleje vysoké nejméně jako půlka řízku (na výšku). Když bude celý ponořený, paradoxně do sebe natáhne méně mastnoty, protože mu bude stačit kratší čas.

Sušená rajčata + čerstvé oregano

Výsledek voní trošku jako pizza. :-) A nebojte, rajčata se na pánvi nespálí, aspoň tedy když dáváte řízky dopéct do trouby (mrkněte do boxíku výše).

Rajčata jsou chuťově výrazná, proto jich dejte nanejvýš stejně jako čerstvého oregana. Na dvě hrsti strouhanky krájím cca 2 sušená rajčata a oregana zhruba podobně.

Chilli s cibulkou

Moje zamilovaná kombinace. Cibulka je sladká, chilli pálivé – za mě super. Na dvě hrsti strouhanky mi vychází zhruba rovná lžíce cibulky a lžička chilli vloček.

Citronová kůra + rozmarýn

Takhle voňavý filet jste ještě neservírovali! Nemusíte šetřit ani jednou surovinou. Na dvě hrsti strouhanky jsem dala kůru z asi ½ citronu a 5 větviček rozmarýnu o délce přibližně 10 cm.

Sezam + petrželka

Petrželku mám k rybě taky moc ráda, hodí se ale snad ke všemu. Na dvě hrsti strouhanky dávám hrstičku čerstvé hladkolisté petržele a zhruba lžičku sezamových semínek (bez drcení).

Zkoušeli jste domácí strouhanku?

U nás doma se rohlíky nikdy nevyhazovaly, místo toho jsme je pak mleli v ručním mlýnku na strouhanku. Ještě lepší je podle mě ale strouhanka z toustového chleba, je jemnější a méně saje tuk.

Na základ můžete využít toustový chleba usušený na topení (za pár hodin je připravený), vysušený v troubě (za pár minut na 150 °C nebo předehřejte na 70 °C a nechte ho v troubě déle, zůstane bílý) či rozmixovaný „za vlhka“ a usušíte až rozsekané cucky, což je asi nejrychlejší. Pozor, do strouhanky by nikdy neměl přijít chleba vlhký, pak saje zbytečně moc tuku a výsledné řízky jsou „mokré“.

Zkusila jsem všechny varianty, včetně možnosti s kůrkou a bez ní, a zodpovědně říkám, že nevidím rozdíl. :-) Vždycky jsem ale výsledek vzala přes sítko, aby byla strouhanka co nejjemnější. Řízky jsou pak jedna báseň.

Ochucovat ale můžete i strouhanku z obchodu, a je stejně dobrá. :-) Té „vlastní“ dávám přednost proto, že pak nemusím skladovat zbytek pytlíku. Dvě hrsti strouhanky, což je víc než dost na jeden větší oběd, uděláte z asi 8 krajíčků.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články