Právě čtete

Jak vědecky naložit myčku, aby správně myla

49903  
Sdílet: 

Jak vědecky naložit myčku, aby správně myla

Myčka je dokonalý vynález – ale až když přesně víte, jak na ni. Vyžaduje cit pro prostorové vnímání, jistou řemeslnou zručnost a samozřejmě znalosti o tom, kam s čím, a co do ní naopak vůbec neládovat.

14. 3. 2018 3 min. čtení Martin Pistulka
Jak vědecky naložit myčku, aby správně myla

U nás doma panuje ohledně myčky chaos. Žena i dcera vezmou vše tak, jak jim to přijde pod ruku, a nacpou to dovnitř. Bez ohledu na to, zda se tam daná věc vejde nebo zda tam patří. Nakonec zmáčknou knoflík a čekají, že se stane kouzlo. Jenže to se ne vždycky skutečně odehraje.

Třeba: místo aby myčka elegantně zpacifikovala špinavé nádobí, trůní v ní po doběhnutí programu špinavý pekáč, kolem kterého se třese nesourodý tetris talířů a skleniček.

Nemáte myčku? I mytí v ruce má svá pravidla


Mytí v ruce může být stejně úsporné nebo i úspornější než myčka. Přečtěte si, jak správně na to.

Jménem všech, kdo chovají úctu k čistému – je čas říct, že myčka není červí díra, do které se nahází špinavé kastroly a vylezou čisté. :-)

Proto je tu jednoduchý návod, jak na to.

14 pravidel pro skládání myčky (díky kterým se z ní stane opravdová kouzelná mašinka)

  1. Zkuste plnit myčku odzadu a hezky podle velikosti. Ty nejmenší kousky patří dopředu, velké dozadu. Voda uvnitř myčky bude snáz cirkulovat a nádobí se vám po umytí bude lépe vytahovat.
  2. Skleničky a hrnky, co nejsou až moc velké, zarovnejte až pod horní minipoličku. Můžete tak naskládat i prostřední řadu a ještě nechat horní poličku vyklopenou – na tu se vejdou krásně malé šálky nebo třeba naběračky.
  3. Sklenice, skleničky a hrníčky musí být vždycky dnem vzhůru a na vrchní polici. Když stojí v držáčcích a drážkách, sklo se nepotluče.

  1. Na každý talíř je v myčce zarážka. Kolik zarážek, tolik talířů. Když jich tam dáte víc, talíře se jen omlátí a nebude mezi nimi protékat voda. Na hodně špinavé talíře a hluboké si klidně nechte rozestup ob zarážku.
  2. Velké talíře je fajn prokládat těmi menšími. Voda bude hezky proudit. Ale to je taková vychytávka pro myčkové geeky.
  3. Bacha na misky. Jakmile je naskládáte na sebe nebo jimi zakryjete jiné nádobí, voda se k nim nedostane. A samozřejmě, vždycky dnem vzhůru!
  4. S vodou se má sice šetřit, ale hodně špinavé nádobí s kusy jídla nebo třeba těsta se musí zkrátka nejprve opláchnout. Myčka není drtička odpadu.

  1. Velké hrnce a mísy nikdy necpěte přímo doprostřed na hlavní stojan. Hrnec myčku ucpe, voda po něm jen steče a co je nejhorší, NIC JINÉHO SE NEUMYJE!
  2. Svůj k svému platí i pro myčku. Příbory patří do košíčků na příbory, talíře do fochů na talíře, sklenice ke sklenicím.
  3. Příbory je fajn roztřídit. Vypadá to hezky a hlavně se pak budou rychle uklízet.

  1. Nikdy, ale VÁŽNĚ NIKDY (pardon, že křičím) nedávejte do myčky kuchyňské nože. V myčce se jim tupí ostří a po pár mytích je můžete používat leda jako páčidlo.
  2. Stejně tak vařečky a všechna dřevěná udělátka z kuchyně. Dřevo se jednak pořádně neumyje, a jednak nasákne vší špínou z myčky.
  3. Do myčky také nepatří teflon nebo nádobí se zdobením. Jen se omlátí a vymyje a časem bude k nepoužití.

  1. A nakonec – plná, nebo poloprázdná? Rozhodně ne přeplněná! Pak už záleží na konkrétním programu myčky.
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články