Právě čtete

Frappé jako z řecké pláže: Vyzkoušela jsem dvě varianty, jak si ho snadno udělat doma

66118  
Sdílet: 

Frappé jako z řecké pláže: Vyzkoušela jsem dvě varianty, jak si ho snadno udělat doma

Před několika lety jsem se na dovolené v Řecku seznámila s café frappé a od té doby si bez něj horké dny skoro neumím představit. Našlehaná ledová káva je prostě spása pro ty, kteří se kofeinu nechtějí vzdát ani v létě.

20. 7. 2023 4 min. čtení Andrea Krenková
Frappé jako z řecké pláže: Vyzkoušela jsem dvě varianty, jak si ho snadno udělat doma

Tip: pokud máte chuť spíše na „drink“, vyzkoušejte letní drinky s Mazagrande.

Z dovolené jsem si dokonce jako suvenýr dovezla frapovač, kterým tam přímo na pláži tuhle pochutinu připravují. Ve frapovači ale velmi rychle došly baterky a pak tak nějak úplně přestal fungovat. Představa léta bez frappé pro mě však už byla naprosto nereálná, a tak jsem vyzkoušela několik variant, jak si tuhle kávu pohodlně připravit doma.

Co je frappé

Frappé není „studená káva s mlékem“, ale ledová našlehaná káva. Připravit ji není těžké: místo frapovače vám poslouží malý ruční mixérek (napěňovač mléka).

Mléko přidat můžete a nemusíte. Poctivě jsem vyzkoušela všechny možné varianty a v článku se setkáte jak s frappém s mlékem, tak bez.

Co budete potřebovat?

Rovnou vám prozradím, že šlehač se mi osvědčil mnohem lépe jak pro frappé z instatního kafe, tak z espressa. V šejkru prostě napěněné konzistence nedosáhnete, pokud nejste profík za barem.

Když je nejhůř a vy nemáte vůbec nic, jenom chuť na dobrou ledovou kávu :-), šejkr nebo dokonce zavařovačka se šroubovacím víkem vám pomůžou. Ale pokud vám frappé zachutná, do mixéru, šlehače nebo frapovače doporučuju zainvestovat; ten rozdíl je obrovský.

Něco navíc pro požitkáře:

  • Mléko
  • Cukr
  • Ochucené sirupy (Moniny seženete na prodejnách Tchibo)
  • Vanilková zmrzlina

Originální frappé je z instantní kávy

Kávoví fajnšmekři k ní chovají despekt, ale tu pravou heboučkou pěnu získáte právě díky ní.

Podle původního receptu je frappé instantní káva, studená voda a pár kostek ledu. Já jsem si vyzkoušela, že je dobré maličko cukru přidat, dělá mi pak nadýchanější pěnu.

  1. Do vysoké sklenice dejte 2-3 lžičky instantní kávy, podle toho jak výraznou kávu máte rádi. Přidejte ideálně třtinový cukr a zhruba 10 lžic studené vody – je dobré použít vychlazenou vodu z lednice.
  2. Napěňovač ponořte do kávy a vyšlehejte do husté pěny.
  3. Zhruba do poloviny sklenice nasypte led.
  4. Následně dolijte mlékem (můžete použít i našlehané mléko) a studenou vodou.
  5. Podávejte s brčkem.

Hodnocení

Ač se jedná o instantní kávu, tohle frappé u mě vede. Je lehké, osvěžující a zároveň uspokojí chuť na něco dobrého.

Test frappé (z instatní kávy) v šejkru

V rámci pokusu jsem zkusila vyšlehat frappé v šejkru, ve stejném poměru kávy a vody. Protože ale nemám grif profíka, taková pěna se mi rozhodně nepovedla. Nedoporučuji rovnou do šejkru přidávat mléko, pak vám frappé ztěžkne úplně.

Tuto variantu jsem si ochutila Moninem, tentokrát vanilkovým, a byla moc dobrá. :-) Za frappé bych ji ale nevydávala.

Můžete zkusit i frappé z espressa

Frappé je možné připravit i z espressa, a to jak z vychlazeného, tak i čerstvého. Potřebovat budete opět šejkr nebo mixér. Výhodou mixéru je, že rozmixuje i led a vytvoří vám pak jakousi kávovou tříšť.

  1. Připravite si espresso ze své oblíbené kávy, u nás doma pořád vede ta brazilská. Pokud sladíte, přidejte i cukr.
  2. Doporučuju espresso vychladit. V ledničce vám pár hodin vydrží a můžete tak třeba odpoledne využít černou kávu z rána.
  3. Espresso našlehejte do pěny, jak jen to půjde. Pěnu jako z instatní kávy ale nezískáte.
  4. Přidejte led a ledovou vodu nebo studené mléko.
  5. Podávejte ve vysoké sklenici s brčkem.

Hodnocení

Tento typ frappé často dostanete v kavárně (častěji s mlékem, na fotce je frappé bez mléka, pouze s ledem). Mně ale více chutná to klasické, má mnohem lepší pěnu.

Test frappé (z espressa) v šejkru

Ne, ne, tohle prostě nezafungovalo. Espresso v šejkru se nenapěnilo a s mlékem ztěžklo úplně. Řekla bych, že to byla velmi dobře promíchaná ledová káva s mlékem. :-) S frappé ale nemá společného nic.

Pár tipů navíc

  1. Frappé si mohou bez problémů připravit i maminky, které kojí. Instantní i espresso káva jsou už k dostání i v bezkofeinové verzi a výsledná chuť nijak nestrádá.
  2. Máte rádi ochucenou kávu? Zkuste do našlehané pěny přidat kapku svého oblíbeného sirupu. Mně frappé chutná s kokosovým Moninem, protože mi evokuje dovolenou, palmy a pláž.
  3. Klasické mléko lze nahradit i mlékem rostlinným, za mě je frappé nejlepší s tím sójovým.
  4. Když vás honí mlsná, lze do frappé přidat i kopeček vanilkové zmrzliny. Nikomu to neřeknu. ;-)
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články