Právě čtete

Dýňové ravioli

9236  
Sdílet: 

Dýňové ravioli

Ten, kdo doma praktikuje domácí těstoviny a ještě k tomu s tematickou sezónní náplní, bude odměněn prázdnými talíři i hrnci a velkou pochvalou od všech strávníků, to mi věřte! Vždycky, když mi někdo něco takového uvaří, tak ho žeru. A to jídlo taky…

25. 10. 2015 2 min. čtení Kateřina Winterová
Dýňové ravioli

Čím jsem starší (a to mi už táhne na čtyřicet), dere se podzim stále více do popředí mého zájmu. To krásné nízké slunce a barvy tak syté, že na ně člověk dostává chuť. Červené přemrzlé šípky, které sladké sosám přímo z keře. Trnky u starodávné cesty, kde chrání zvířecí obyvatele, sbírám pro pobavení z křivých úst, jak jsou trpké. A dýně na dvoře přebíráme s Jimem a přitom ho zkouším, jak se která jmenuje.

Před deseti lety jsem o dýni maximálně četla, že existuje. Dnes znám spoustu druhů a taky pár receptů, jak je uvařit, upéct nebo usmažit. A jídlo, které vám dnes přinášíme, je jen další příspěvek krásného podzimu k vám domů, do počítače a pak taky možná na talíř.

Dobrou chuť a po obědě jděte na procházku, ať vám ty barvy podzimu nevyblednou. :)

DYNOVE RAVIOLAS_DSC2204

Na těsto

500 g hladké mouky
5 vajec
½ lžičky olivového oleje
sůl
asi 100 ml vody
1 žloutek 

Na náplň

300 g předpečené dýňové dužiny
100 g Lučiny
2 snítky tymiánu
1–2 stroužky česneku
sůl a čerstvě mletý pepř

Dokončení

1 lžička štýrského dýňového oleje
2 lžíce opražených dýňových semínek

Postup:

Dýni zbavíme semínek a dáme péci na 180° na 45 min do trouby. Mezitím si připravíme nudlové těsto na ravioli.

Mouku promícháme s vejci, olivovým olejem a špetkou soli. Podle potřeby přilijeme trochu vody a hněteme, až vznikne pevnější těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a uložíme alespoň na 30 minut do lednice.

Pak připravíme náplň. Vychladlou dužinu promícháme s Lučinou, odrhnutou snítkou tymiánu a drceným česnekem. Osolíme a opepříme.

Odpočinuté těsto vyválíme na pomoučené ploše na dva velmi tenké pláty, dobře to jde na strojku na těstoviny. Jeden potřeme rozšlehaným vejcem a poklademe kopečky náplně v pravidelných rozestupech. Zakryjeme druhým plátem, rozkrájíme na čtverce tak, aby náplň byla uprostřed, a prsty jemně přitlačíme okraje.

Ravioli vsypeme do vroucí osolené vody a vaříme zhruba 3 minuty, až vyplavou na hladinu. Vylovíme, přelijeme olejem a posypeme dýňovými semínky.

Porce pro 4 osoby
Doba přípravy: 1 hodina 15 minut, vaření 3 minuty

DYNOVE RAVIOLAS_MG_1793

DYNOVE RAVIOLAS_MG_1823

DYNOVE RAVIOLAS_MG_1842

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články